Rusija

Putin domaćin sastanka ZND: Ruski jezik naše moćno oružje

Putin je rekao da je svestan da pretnje i izazovi rastu, javljaju se i nesuglasice među članicama Zajednice, ali su svi pokazali spremnost da se problemi reše
Putin domaćin sastanka ZND: Ruski jezik naše moćno oružjewww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Neformalni samit Zajednice nezavisnih država (ZND) u prijateljskom krugu svedoči o nameri zemalja da dalje razvijaju saradnju, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin i dodao da se saradnja zemalja ZND uspešno se nastavlja.

"U protekloj godini, interakcija naših država se u celini uspešno razvija. To potvrđuje i stabilan rast trgovine između nas, Rusije i svih zemalja ZND. U periodu od januara do oktobra ona je porasla za 6,6 procenata, na 81,5 milijardi dolara. Očekujemo da će do kraja ove godine dostići 100 milijardi dolara", rekao je Putin.

Kako je naveo, produbljivanje saradnje zemalja članica ZND zadovoljava fundamentalne interese zemalja, a udruživanjem se povećava njihova bezbednost.

Putin je rekao da je svestan da pretnje i izazovi rastu, javljaju se i nesuglasice među članicama ZND, ali su svi pokazali spremnost da se problemi reše.

"Nažalost, izazovi i pretnje iz godine u godinu samo rastu, moramo priznati da se nesuglasice javljaju i između država članica Zajednice. Glavno je, međutim, da smo spremni na saradnju. I kada se pojavljuju problematična pitanja, nastojimo da ih zajednički rešimo, pružajući jedni drugima drugarsku pomoć i posredničke akcije", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, ruski jezik je moćna sila koja drži na okupu države ZND.

"Naše narode zaista povezuje mnogo toga - zajednička istorija, duhovni koreni, duboka preplitanja kultura i običaja, vrednosti i tradicije - i naravno, ruski jezik, koji je moćna objedinjujuća sila koja drži naše multinacionalne države zajedno", rekao je Putin.

Napomenuo je da su zemlje ZND ove godine održavale bliske međusobne kontakte preko specijalnih službi.

"I ove godine, kao i ranije, održavani bliski operativni kontakti između agencija za nacionalnu bezbednost, specijalnih službi, i drugih struktura odgovornih za obezbeđenje zakona i reda i unutrašnje stabilnosti", naveo je Putin.

On je takođe čestitao predstojeću Novu godinu liderima zemalja ZND i njihovim narodima, poželevši im zdravlje, sreću, blagostanje i prosperitet.

Ruski predsednik danas učestvuje na tradicionalnom neformalnom sastanku šefova ZND u Sankt Peterburgu, gde je pozvao lidere zemalja ZND na neformalni samit udruženja da sumiraju rad u tekućoj godini i razgovaraju o planovima za budućnost.

Sastanak se održava u Predsedničkoj biblioteci na Senatskom trgu. Na sastanku učestvuju lideri Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana. Putin je pre početka srdačno poželeo dobrodošlicu svakom od pristiglih gostiju, a održana je i ceremonija zajedničkog fotografisanja.

 

image