Rusija

Putin: Zapad bi da zavadi i vlada, Rusija ne naseda na to

Moskva i dalje ne odustaje od pregovora, izjavio je predsednik Rusije
Putin: Zapad bi da zavadi i vlada, Rusija ne naseda na towww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas da je glavni cilj Rusije ujedinjenje ruskog naroda i da je Moskva izabrala pravi put kada je odlučila da zaštiti svoje građane.

"Drugog izbora nije bilo", poručio je Putin za TV "Rusija 1". 

Odgovarajući na pitanje li se ruska strana suviše približila crvenoj liniji kada je u pitanju  ukrajinski sukob, Putin je rekao da ne smatra da je situacija do te mere opasna i da Moskva brani interese svojih građana.

"Smatram da idemo u pravom smeru, branimo svoje nacionalne interese i interese naših građana, našeg naroda. Nismo imali izbora, morali smo da zaštitimo naše građane. Ali mi smo i dalje spremni da pregovaramo sa svim učesnicima ovog procesa i da razgovaramo o nekakvim prihvatljivim scenarijima. Ali, to je sad njihov problem jer ne odbijamo mi pregovore, već oni", izjavio je ruski predsednik.

Političku osnovu protivnika Kremlja čini taktika "zavadi pa vladaj", tome već dugo pribegavaju na Zapadu, poručio je Putin i dodao da će Moskva ujediniti ruski narod uprkos težnjama nekih drugih zemalja da rasparčaju Rusiju.

Ipak, Rusi nisu narod sa Zapada i Moskva nije mogla da se vodi tako ciničnom filozofijom kao oni koji teže njenom sunovratu.

"Nismo mogli da se ponašamo kao oni. Mi imamo drugačiju filozofiju, drugačiji odnos prema životu i prema ljudima. Na Zapadu se vode materijalističkim pristupom životu, uspeh se određuje na osnovu materijalnih stvari, ali mi se vodimo drugačijim načelima – duhovnim", istakao je.

Rusija je jedna posebna država i 99,9 odsto njenih građana je spremno da učini sve za svoju otadžbinu.

Sve ovo, kako je kazao, ga samo još jednom podseća na to da u Rusiji žive posebni ljudi, iako, kao i svuda, postoji i oni koji se nisu poneli kao prave patriote u ovoj teškoj situaciji, poručio je Putin.

Ponovio je i da je Moskva od 2014. godine pokušala da reši sukob u Ukrajini mirnim putem.

"Uvek smo se zalagali da se svi sporovi rešavaju mirnim putem, pregovorima. Nažalost druga strana nije bila tako raspoložena. Počeli su, kao što sam mnogo puta govorio, da izvode u Ukrajini surove vojne akcije", podsetio je ruski lider.

Potvrdio je i da su ruske Oružane snage sposobne da unište američke "patriot" sisteme u slučaju da oni dospeju u Ukrajinu.

"Smrskaćemo ih 100 odsto", naglasio je Putin.

image