Rusija

Zaporoška oblast od 1. januara i zvanično prelazi na rublju

Fizička lica moći će da sav preostali novac u grivnama konvertuju u rublje do 1. aprila
Zaporoška oblast od 1. januara i zvanično prelazi na rubljuwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Ukrajinska grivna u maloprodajnim objektima Zaporoške oblasti koristiće se do 1. januara  2023. godine nakon čega će njen promet na teritoriji ovog regiona biti obustavljen, a cene u celoj Zaporoškoj oblasti biti iskazivane samo u rubljama, saopštila je danas administracija oblasti.

Ipak, šef regionalne vlade Anton Kolcov dodao je da će građani ipak imati dodatnih nekoliko meseci da sav preostali novac iz grivni konvertuju u rublje.

Kada su u pitanju fizička lica, ovo će biti moguće do 1. aprila.

U slučaju pravnih lica i preduzetnika, zahtevaće se da do 20. januara 2023. godine lokalnim bankama dostave tačan iznos sume novca u grivnama kojom se očekuje da će raspolagati do kraja ove godine. Tek nakon ovog perioda oni će moći da sav preostali novac konvertuju u rublje.

Prema zvaničnom kursu Zaporoške oblasti, za jednu grivnu isplaćivaće se 1,25 rublje.

Kurs u Zaporoškoj oblasti promenjen je 5. septembra ove godine. Pre toga, od 28. juna pa sve do početka septembra, u ovoj i Hersonskoj oblasti za jednu grivnu moglo se dobiti 1,5 rublja.

Od trenutka pripajanja novih oblasti Ruskoj Federaciji pa do sada, na njihovim teritorijama korišćene su obe valute.

Zvaničan prelazak Hersonske i Zaporoške oblasti iz grivne u rublju trebalo je da se desi 1. januara. Ipak, Hersonska oblast započela je ovaj prelaz ranije - 10. decembra.

Lokalne vlasti su to objasnile time što žele da maksimalno izađu u susret građanima i doprinesu boljoj integraciji ovog regiona ekonomskom sistemu čitave Rusije.

image