Rusija

Ukrajinski borac o nehumanim uslovima u vojsci (VIDEO)

"Ponašali su se prema nama kao prema stoci", priznao je jedan od zarobljenih ukrajinskih boraca
Ukrajinski borac o nehumanim uslovima u vojsci (VIDEO)www.globallookpress.com © Sadak Souici

Neimenovani pripadnik Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je da ukrajinski vojnici žive u nehumanim uslovima, a da se prema njima komandanti odnose kao prema stoci i da ih koriste kao topovsko meso, o čemu je ranije više puta govorio i predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Sedeli smo gladni na hladnoći. Dešavalo se da za dva dana imamo samo po 100 mililitara vode po osobi. Bilo je teško doći i do mesta gde se čuvala hrana, jer je bilo na udaru mitraljeskih napada. Čak i kada bismo uspeli da stignemo do baze, nismo uvek mogli da nađemo neophodne potrepštine, jer bi nestajale čim bi ih dopremili. Morali smo jedan kreker da delimo na dve osobe. Ponašali su se prema nama kao da smo stoka. Što bi kod nas u Ukrajini rekli, bacili su nas tamo kao topovsko meso.", objasnio je jedan od zarobljenih ukrajinskih vojnika.

Sa druge strane, kako je kazao, ruski vojnici su se mnogo bolje ophodili prema zarobljenicima. "Dali su nam da prenoćimo pored kamina, da pijemo vodu ili topao čaj", dodao je.

Ruski mediji su više puta od početka specijalne vojne operacije javljali da se u ukrajinskim redovima komandanti nehumano odnose prema vojnicima. Ukrajinski vojnici su se žalili na nedostatak hrane, tople i odgovarajuće obuće i odeće, lošu obuku, kao i bezobzirnost nadređenih koji su ih slali u boj iako se unapred znalo da se radi o samoubilačkoj misiji.

Ovo je potvrdio i ruski predsednik Vladimir Putin.

Neki od njih su nažalost našli izlaz u samoubistvu.

Zbog brojnih dezerterstava, vojni vrh Ukrajine nedavno je pozvao predsednika Vladimira Zelenskog da potpiše dokument kojim će se i zvanično dozvoliti nove kaznene mere za neposlušne vojnike. Najstrože mere primenjivaće se prema onima koji samovoljno odluče da napuste svoje jedinice i izbegnu odlazak na front.

Ipak, bez obzira na to što su predlagane oštre mere, Rada Ukrajine je sredinom godine odbila da zvanično usvoji predlog o uvođenju smrtne kazne za dezertere.

Po rečima Putina, ovakvo ponašanje je, nažalost, ipak praksa u redovima ukrajinske vojske.

O tome da je situacija u ukrajinskoj vojsci teška više ne kriju ni sami Ukrajinci.

Na mrežama se sve češće pojavljuju snimci na kojima se vidi kako vojska regrutuje muškarce na ulici, bez posebne selekcije.

image