Rusija

"Kalašnjikov" povećava proizvodnju taktičkih dronova, snajperskih pušaka

Vodeći ruski proizvođač oružja "Kalašnjikov grupa" saopštio je da će povećati proizvodnju u 2023. godini
"Kalašnjikov" povećava proizvodnju taktičkih dronova, snajperskih pušakawww.globallookpress.com © Michael Klimentyev

Rukovodilac fabrike Alan Lupnikov rekao je da je 2022. bila teška, izazovna ali i uspešna godina, a da 2023. kompanija namerava da razvije novu liniju taktičkih dronova i proširi svoju proizvodnju snajperskih pušaka "Čukavin".

"Sve što nije lansirano sa aerodroma je naša niša", rekao je Lušnjikov TV kanalu "Rusija 24". "To uključuje sve, od malih dronova – i izviđačkih i borbenih – do municije."

On je istakao da su moderne bespilotne letelice (UAV) bile ključne za razvoj vojnog potencijala ruske vojske. Lušnjikov je dodao da će ponuda bespilotnih letelica koje se već proizvode u "Kalašnjikovu" biti dodatno povećana.

"Takođe, 'Čukavin' puška je testirana, kritike su pozitivne, sledeće godine ćemo proširiti isporuke", rekao je on.

Snajperska puška "Čukavin" zamena je za stariji snajper "Dragunov" i može da pogodi cilj na udaljenosti do jednog kilometra, s tim što su njeni parametri preciznosti znatno bolji od svih prethodnih verzija. 

Lušnikov je podsetio da koncern sada proizvodi izviđačke i jurišne helikoptere, kao i udarnu municiju.

"Svi ovi proizvodi su se odlično pokazali u ovoj godini. Naravno da ćemo povećati proizvodnju i razvijati nove", dodao je on.

Ranije je objavljeno da "Kalašnjikov" snabdeva trupe u zoni specijalne vojne operacije najsavremenijim oružjem i municijom.

image