Rusija

Misija Rusije pri UN: Laž je da Rusija nastoji da uništi ukrajinsku državnost

Ukrajina mora ponovo da postane dobar komšija koji ne ugrožava prava i slobode Rusa koji žive na teritoriji Ukrajine ili veličanjem nacističkih zločinaca i promocijom neonacističkih stavova - dok god takva pretnja postoji, borićemo se, rekao je Poljanski
Misija Rusije pri UN: Laž je da Rusija nastoji da uništi ukrajinsku državnostGetty © Michael M. Santiago / Staff

Ruska Federacija odbacuje optužbe Zapada da je cilj specijalne vojne operacije uništenje ukrajinske državnosti, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Nikada nisam čuo da je neko od naših lidera nabrajajući ciljeve specijalne vojne operacije pomenuo da nismo zainterovani za ukrajinsku državnost ili da nas ne zanima očuvanje Ukrajine. Pre će biti da provokatori sa Zapada ovako definišu naše stavove plašeći javnost i lažući ga da je svrha specijalne vojne operacije uništenje Ukrajine, borba protiv ukrajinskog jezika, njegova rusifikacija. Sve to je apsolutno netačno". Rekao je Poljanski.

Prema njegovim rečima, Ukrajina ponovo mora da postane prijateljski sused Rusije od kojeg ne dolaze nikakve pretnje. Kako je rekao, pretnja koju savremena Ukrajina pokazuje je vojna, ali je pretnja i kršenje prava Rusa koji žive na teritoriji Ukrajine.

"Ova pretnja dolazi i od veličanja nacističkih zločinaca, promocije neonacističkih stavova. To je, po mom mišljenju, takođe pretnja protiv koje se mora boriti", dodao je Poljanski.

Diplomatija 404

Dmitrij Poljanski je komentarišući izjavu ukrajinskog ministra spoljnih poslova da se Rusija izbavi iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer je, navodno, nezakonito postala članica, rekao da "na ovu glupost koju kijevski režim ne prestaje da ponavlja više niko u UN i ne reaguje".

Prema rečima Poljanskog, ova izjava i inicijativa Kulebe da se do kraja februara održi "samit mira" u UN na kom Rusija možda ne bi bila pozvana su dijametralno suprotne.

"Ako pokušate da spojite ove dve vesti, one se međusobno isključuju. Šta bi mogao biti 'samit mira' bez Rusije? Mnogo je lakše zamisliti ga bez Ukrajine", rekao je diplomata, nazvavši ove i slične pokušaje ukrajinskih diplomata "diplomatijom 404".

image