Rusija

Nebenzja: Svi koji Kijevu isporučuju oružje će odgovarati

Predstavnik Rusije u UN je SAD i NATO optužio za "svesno i smišljeno" učešće u zločinima kijevskih vlasti
Nebenzja: Svi koji Kijevu isporučuju oružje će odgovaratiwww.globallookpress.com © Dennis Van Tine

Zemlje koje snabdevaju Kijev oružjem i pomažu Oružanim snagama Ukrajine suočiće se sa specifičnim pravnim posledicama, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, govoreći na sastanku Saveta bezbednosti svetske organizacije na temu isporuke zapadnog naoružanja Kijevu, sazvanom na inicijativu Ruske Federacije.

Ruski diplomata tvrdi da rakete i granate, isporučene iz inostranstva, Ukajina koristi za gađanje škola i domova.

"Na primer, sportska arena Družba u Donjecku, gde se civilima delila voda za piće, napadnuta je 4. decembra granatom 'ekskalibur M982'. Ukrajinske snage, ohrabrene zapadnim zemljama, bukvalno pokušavaju da sravne grad", rekao je Nebenzja. Naveo je i da su, od 27. novembra, u Donbasu ubijena 22 civila, a ranjeno je više od 80, oštećeni su brojni domovi i škole, HIMARS rakete pogađaju civilne objekte, poput vrtića i hotela.

"Mogu li svi ovi brojni zabeleženi udari na civilne ciljeve biti greška, ili  nesrećni slučajevi? Očigledno je da se radi o svesnom i smišljenom učešću SAD i NATO-a u zločinima kijevskih vlasti. Pažljivo beležimo sve takve zločinačke radnje Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, one će imati konkretne pravne posledice po sve uključene", rekao je Nebenzja.

"Pratimo i uništavamo isporučenu opremu. Pošto je oružja sve manje i u zapadnim skladištima, Vašington i njegovi saveznici pribegavaju saradnji sa trećim zemljama, od njih kupuju oružje i vojnu opremu i isporučuju je Ukrajini", kazao je Nebenzja i podsetio da je ove tvrdnje nedavno priznao ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Pored toga, prema Nebenzjinim rečima, evropske agencije za sprovođenje zakona uvidele su da oružje koje se isporučuje Ukrajini dospeva u ruke pojedinih kriminalnih grupa, što je, prema njegovim rečima, posebno bolna tema. 

"Na sastanku Saveta bezbednosti UN u septembru već smo upozoravali na opasnost da oružje padne u ruke terorističkih i kriminalnih grupa. To nisu naša nagađanja, već upozorenja i zabrinutost policijskih službi evropskih država koje se s tim suočavaju", rekao je.

Nebenzja podseća da je finska policija dobila operativne podatke da je oružje isporučeno Kijevu dospelo u ruke kriminalaca u njihovoj zemlji, kao i u Švedskoj, Danskoj i Holandiji, i upozorava da oružje tog istog NATO-a, na koje se Helsinki oslanja u svojoj odbrani, sada ugrožava miran život samih Finaca.

image