Rusija

Rusija je za dijalog sa SAD o Bliskom istoku, iako ga Vašington blokira

Moskva želi dijalog uprkos teškoj geopolitičkoj situaciji, poručuju iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Rusija je za dijalog sa SAD o Bliskom istoku, iako ga Vašington blokirawww.globallookpress.com © Mahmoud Issa

Specijalni predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova (MSP) za pitanja Bliskog istoka, Vladimir Safronkov, potvrdio je za "RIA Novosti" da je Rusija i dalje spremna da nastavi saradnju u okviru kvarteta međunarodnih posrednika za Bliski istok, iako su Sjedinjene Američke Države prethodno odlučile da zamrznu čitav proces.

Američka politika prema funkcionisanju kvarteta koji čine Rusija, SAD, Evropska unija i Ujedinjene nacije, samo je još jedan primer politike Vašingtona, koja je usmerena na uništavanje velikog broja različitih međunarodnih formata.

"Odluka da dođe do prekida dijaloga u okviru kvarteta nije bila naša. Mi smo spremni da se vratimo zajedničkom radu u njegovim okvirima čak i u ovakvim geopolitičkim okolnostima. U međuvremenu, nastavljamo da blisko sarađujemo sa svim partnerima u regionu", objasnio je Safronkov.

Krajem novembra iz Ujedinjenih nacija su ocenili da je trenutno težak period za sazivanje dijaloga zemalja članica.

Međutim, iz Moskve danas poručuju da međunarodna zajednica ne sme da prestane da obraća pažnju na taj region jer je ovo aktuelan problem, te da se mora obezbediti njegova stabilnost. Rusija se čvrsto drži odredbi Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti koje govore o takozvanom principu "dve države", poručuju iz MSP-a. 

U skladu sa njim, trebalo bi da dođe do stvaranja nezavisne države Palestine u granicama iz 1967. godine sa prestonicom u istočnom Jerusalimu. Ovakvo rešenje dobilo je podršku najvećeg broja zemanja sveta, te se posmatra kao jedinstveno rešenje koje bi dovelo do mira između Palestinaca i Izraela, ponovili su iz ruskog ministarstva.

Kvartet koji je jedan od primarnih mehanizama za regulisanje situacije u bliskoistočnom regionu, nastao je 2002. godine u Madridu kao posledica zaoštravanja izraelsko-palestinskog konflikta.  

Poslednje žrtve ovog konflikta zabeležene su pre dva dana, kada je na Zapadnoj obali Palestine blizu grada Dženina poginulo dvoje Palestinaca, od koji je jedan imao 17 godina.

image