Rusija

Puškov: Odnosi Rusije i Zapada su ledeni rat

Reči američkog predsednika Džozefa Bajdena o pomoći Kijevu su potvrda da je Zapad u ratu sa Rusijom, poručio je ruski senator
Puškov: Odnosi Rusije i Zapada su ledeni ratwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Ruski senator Aleksej Puškov rekao je da nije bilo "velikog jaza" između Zapada i Rusije čak ni u trenucima ekstremnog zaoštravanja tokom Hladnog rata, a da su sadašnji odnosi "ledeni rat", što je posledica politike SAD da proširuje NATO, prenose "RIA Novosti".

"Kurs Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, kao i stanje odnosa između Zapada i Rusije, sada je mnogo gore nego u vreme Hladnog rata. Amerika ne želi da bude optužena da teži povratku u Hladni rat, a zapravo vode 'ledeni rat' protiv Rusije", napisao je Puškov na svom Telegram kanalu.

On je dodao da su ranije avioni "Aeroflota" leteli u zapadne zemlje, gas je išao cevima do Nemačke, održavani su sastanci zapadnih i sovjetskih lidera, zaključeni su važni sporazumi, nisu uvodili sankcije, trgovinske i ekonomske veze nisu prekinute.

Prema njegovim rečima, strategija SAD u širenju NATO-a na istok dovela je do "ledenog rata", bez obzira šta Amerika tvrdi u svojoj novoj Strategiji nacionalne bezbednosti.

Puškov je dodao da je američki predsednik Džozef Bajden ponovo ukazao na učešće Zapada u sukobu sa Rusijom u Ukrajini.

"Bajden je ponovo potvrdio da su SAD i Zapad u celini indirektno u ratu sa Rusijom u Ukrajini", istakao je ruski zvaničnik.

Ranije je američki predsednik rekao da je sukob u Ukrajini "u kritičnoj fazi", a Vašington bi trebalo da "učini sve što je moguće da pomogne Kijevu".

Politika Zapada - dokaz da politika uvek na kraju dominira ekonomijom

Ruski senator opisao je politiku Zapada rečima bivše kancelarke Nemačke Angele Merkel, rekavši da je najvažnija lekcija iz 2022. godine da politika na kraju uvek dominira ekonomijom.

"Zbog toga je pogrešno gasne, naftne i druge trgovinsko-ekonomske veze, ma koliko one bile važne, smatrati garancijom protiv eskalacije vojno-političkog sukoba, ako je zbir protivrečnosti takav da to dovodi do političke konfrontacije velikih razmera", dodao je on.

Kao potvrdu, senator je naveo reči bivše nemačke kancelarke, koja je pre nekoliko godina rekla: "Politika je važnija od ekonomije".

Prema Puškovu, pola biliona trgovinskog prometa između SAD i Kine može usporiti, ali ne i sprečiti vojni sukob između njih.

"Kriza oko Tajvana će nastati zbog odbijanja obeju strana da se povuku od svojih sukobljenih političkih doktrina", istakao je on.

Zapadne zemlje suočene su sa rastom cena energenata i naletom inflacije zbog uvođenja sankcija Moskvi i politike napuštanja ruskog goriva. U kontekstu poskupljenja goriva, pre svega gasa, industrija u Evropi je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što je uticalo i na druge sektore privrede. Takođe, SAD i evropske zemlje suočavaju se sa rekordnom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija.

 Hapšenje glavnog urednika "Sputnjika Litvanija" - napad na slobodu govora

Puškov je napomenuo da je hapšenje glavnog urednika "Sputnjika Litvanija" Marata Kasema zapravo zabrana profesije zbog slobodnih stavova, kao i zadiranje u slobodu govora, što je tipično za litvanske i letonske vlasti.

"Hapšenje Marata Kasema je zadiranje u slobodu govora, što vlasti Litvanije i Letonije neprestano čine. Štaviše, to je i de fakto zabrana profesije - zabrana zbog stavova i uverenja", naglasio je on.

Istovremeno, Puškov je primetio da je prethodni predstavnik OEBS-a za zaštitu slobode govora Harlem Desir "delio rusko gledište o neprihvatljivosti progona novinara od strane vlasti baltičkih republika, a da se sada u OEBS-u prave da ne primećuju gruba kršenja principa ove organizacije u baltičkim državama".

 

image