Rusija

Peskov: Estonija nema pravo da konfiskuje rusku imovinu

Estonska premijerka Kaja Kalas planira da do kraja januara podnese plan za konfiskaciju ruske imovine
Peskov: Estonija nema pravo da konfiskuje rusku imovinuwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da su pokušaji Estonije da konfiskuje rusku imovinu nezakoniti prema međunarodnom pravu i da će sve zemlje koje pokušaju da podrže ovu ideju snositi posledice, prenose "RIA Novosti".

"Jasno je da estonske vlasti žele da postanu odlični studenti u ovoj oblasti i da naprave presedan. Kakve god radnje u tom kontekstu budu preduzete, one će biti apsolutno beznačajne i nezakonite sa stanovišta međunarodnog prava. I naravno imaće posledice po one zemlje koje se bar nekako identifikuju sa takvom idejom", rekao je.

Ranije je "Blumberg" preneo da Estonija planira da do kraja januara podnese plan za konfiskaciju ruske imovine. Premijerka te zemlje Kaja Kalas rekla je u decembru da zemlje članice EU moraju da nastave "rad na korišćenju zamrznutih sredstava Rusije".

Estonska uprava za borbu protiv pranja novca procenjuje da zamrznuta sredstva na računima u ruskom vlasništvu u toj zemlji iznose skoro 20 miliona evra.

SAD i NATO indirektno uključeni u sukob u Ukrajini

Peskov je rekao da su SAD i NATO indirektno uključeni u sukob u Ukrajini, pumpajući Kijev oružjem, tehnologijom i obaveštajnim podacima.

"Indirektno, NATO i SAD učestvuju u ovom sukobu. Iako NATO u celini, znači Brisel i Vašington, koji na različitim nivoima vlasti, naglašavaju da ni na koji način neće postati strana u sukobu. Ali de fakto oni su već postali indirektna strana u ovom sukobu, pumpajući Ukrajinu oružjem, tehnologijama, obaveštajnim informacijama i tako dalje. Ovde je očigledna njihova umešanost u ovaj sukob", rekao je Peskov.

Kremlj bez potvrde o imenovanju general-pukovnika Lapina za načelnika štaba Kopnene vojske

Peskov je rekao da Kremlj ne potvrđuje niti opovrgava informaciju o imenovanju general-pukovnika Aleksandra Lapina za načelnika Glavnog štaba Kopnene vojske Rusije.

"Ne mogu ni da potvrdim ni da demantujem. Vi znate da postoje otvoreni predsednički ukazi, postoje predsednički ukazi koji su klasifikovani kao 'tajni'. Među tim ukazima koji su objavljeni, takvog dekreta još nije bilo“, rekao je Peskov, odgovarajući na Pitanje da li Kremlj može da potvrdi informaciju o imenovanju Lapina za načelnika Glavnog štaba Kopnene vojske Oružanih snaga RF.

Cinična reakcija Kijeva i Zapada na božićni prekid vatre u Ukrajini

Ruski zvaničnik istakao je da Kremlj smatra neshvatljivom, ciničnom i neobjašnjivom reakciju Kijeva i mnogih zapadnih lidera na božićni prekid vatre u Ukrajini.

"Sve zavisi od vrhovnog komandanta, od njegovih odluka.Naišli smo na potpuno neshvatljivu, neobjašnjivu reakciju, prilično ciničnu reakciju, pre svega, Kijeva, kao i mnogih zapadnih lidera. Još jednom ponavljam: cinično i neobjašnjivo", naglasio je.

Peskov je naglasio da je takav postupak isključivo imao humanitarne ciljeve, kako bi oni hrišćani koji su slavili Božić 7. januara mogli da se mole u ​​crkvama.

"Ako je pomogao bar nekome da to uradi, to znači da je već postigao svoj cilj", rekao je.

 

image