Rusija

Ukrajina priprema sabotažu – hoće da digne u vazduh svoju žitnicu i za to optuži Rusiju

Ministarstvo odbrane Rusije: Kijevske vlasti, nakon vojnih neuspeha ukrajinske vojske i uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Nemačkoj, pokušavaju da provokacijama pojačaju pritisak na javno mnjenje zapadnih zemalja i izmole još savremenog naoružanja i vojne opreme
Ukrajina priprema sabotažu – hoće da digne u vazduh svoju žitnicu i za to optuži Rusiju© t.me/V_Zelenskiy_official

Služba bezbednosti Ukrajine priprema provokaciju u Harkovskoj oblasti kako bi optužila Rusiju za nestašicu hrane i kršenje Sporazuma o žitu, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

"Služba bezbednosti Ukrajine sprema provokaciju velikih razmera kako bi diskreditovala ruske akcije u okviru žitnog sporazuma i optužile je za prourokovanje nestašice hrane u Ukrajini", navodi se u saopštenju.

U selu Karaičnoje, u oblasti Harkov, ukrajinska specijalna služba planira da digne u vazduh žitnicu i za to optuži Rusiju, odnosno da prebaci odgovornost na RF za namerno uništavanje rezervi žita u Ukrajini, potonju glad i kršenje Sporazuma o žitu.

"U zapadnim medijima incident će biti predstavljen kao još jedan zločin ruskih trupa koji zahteva oštru reakciju svetske zajednice", pojašnjava Ministarstvo.

Grupa ukrajinskih eksperata za eksplozije i oficira SBU, ukupno 30 ljudi, došli su u grad Volčansk ne bi li pripremila sabotažu.

"Vlasnik žitnice je službenik bezbednosnih snaga Ukrajine V. Uvarov. Poznati su nam i lični podaci vođe grupe A. Tkačuka i svih ostalih članova, kao i njihova trenutna lokacija – zgrada vojske u gradu Volčansku u Ulici Duhovna 29", precizira se u saopštenju.

Ministarstvo veruje da kijevske vlasti, nakon vojnih neuspeha ukrajinske vojske i uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Ramštajnu u Nemačkoj zakazanog za 20. januar, pokušavaju da provokacijama pojačaju pritisak na javno mnjenje zapadnih zemalja kako bi dobile nove isporuke savremenog naoružanja i vojne opreme.

image