Svet

Sporazum o žitu produžen na još 120 dana

Dogovor je produžen u skladu sa dosadašnjim uslovima, javlja AFP
Sporazum o žitu produžen na još 120 danawww.globallookpress.com © IMAGO/Uwe Meinhold

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će sporazum o žitu automatski biti produžen na četiri meseca u istom formatu, ali i upozorilo da će svaki pokušaj da se humanitarni koridor za izvoz žita u Crnom moru iskoristi u provokativne vojne svrhe, biti odlučno suzbijen.

"Ruska strana takođe ostavlja mogućnost tehničkog produženja 'crnomorske inicijative' bez ikakvih promena u pogledu roka i obima", precizirano je u saopštenju.

Moskva je jasno naglasila i da su međusobno povezani sporazumi o izvozu ukrajinske hrane i efikasna primena memoranduma koji su potpisale Rusije i Ujedinjenih nacija o normalizaciji izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda.

"Uzeli smo u obzir intenziviranje rada Sekretarijata UN na ispunjavanju svojih obaveza u tom pogledu i informacijama koje su nam dostavljene o privremenim rezultatima njegovog rada na otklanjanju prepreka za isporuku ruskog đubriva i hrane. Sva ta pitanja treba da budu rešena u roku od 120 dana, na koliko se sporazum i produžava", rusko ministarstvo.

U saopštenju se ističe da je nedopustivo odlaganje isporuke 300.000 tona ruskog đubriva koje Rusija donira zemljama kojima je to neophodno, a koje je zadržano u lukama EU.

Ranije je generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio ovu odluku, poručivši da će ona dovesti do bezbednog izvoza žita, hrane i đubriva iz Ukrajine, te da dogovor pokazuje značaj "pažljive diplomatije u kontekstu traženja multilateralnih rešenja". 

"UN su u potpunosti posvećene podršci ZSO kako bi ovaj vitalni lanac snabdevanja nesmetano funkcionisao", naveo je Gutereš.

Ukrajinski ministar infrastrukture Aleksandar Kubrakov prvi je objavio da će sporazumbiti produžen na još 120 dana i doda da UN i Turska ostaju garanti Inicijative.

"Zvanično smo tražili da se Inicijativa produži na godinu dana i da se u nju uključi luka Nikolajev. Takođe je važno osigurati efikasan rad ZSO (Zajedničkog koordinacionog centra)", napisao je Kubrakov na Tviteru. 

Erdogan: Ruski poljoprivredni proizvodi izvoziće se u siromašne zemlje

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je da je planirano da se ruski poljoprivredni proizvodi iz te zemlje izvore u siromašne zemlje Afrike.

On je potvrdio da će ispoštovati ranije positgnut dogovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da će rusko žito biti prerađeno u brašno i potom isporučeno u nerazvijene države.

"Predsednik SAD Džo Bajden nam se zahvalio na tome", napisao je Erdogan na Tviteru.

Iz Moskve su ranije poručili da će Moskva obnoviti sporazum o žitu samo pod uslovom da isporuka bude zagarantovana najsiromašnijim zemljama, kako je i predviđeno sporazumom.

Prvobitni dogovor postignut u julu pomogao je da se ublaži globalna kriza sa hranom nakon što je dozvoljen izvoz hrane i đubriva iz nekoliko crnomorskih luka Ukrajine.

image
VV inauguration
banner