Svet

Kuleba o povratku Rusije u sporazum o žitu: Zakulisne radnje Erdogana i Gutereša

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba potvrdio da je Kijev dao garancije da neće koristiti humanitarne koridore u vojne svrhe
Kuleba o povratku Rusije u sporazum o žitu: Zakulisne radnje Erdogana i Guterešawww.globallookpress.com © Lev Radin

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba potvrdio je u sredu da je Kijev dao garancije da neće koristiti humanitarne koridore u vojne svrhe, prenela je španska radio stanica "Kadena SER".

Kako tvrdi ukrajinski ministar, Rusija se vratila u sporazum o žitu ne zbog datih garancija, već zahvaljujući "zakulisnim radnjama predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana" i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

"Nikada nismo koristili zeleni koridor u vojne svrhe i spremni smo da to opet bude tako. I to smo i uradili, rekli smo da ne nameravamo da koristimo ovaj koridor u vojne svrhe", rekao je Kuleba, odgovarajući na pitanje o tome kakve garancije je Kijev juče dao Moskvi.

Krajem prošlog meseca, 29. oktobra, ruske snage odbile su napade bespilotnih letelica u vodama kod Sevastopolja. Moskva je nakon napada saopštila da je morski koridor za izvoz žita korišćen u vojne svrhe, zbog čega je odlučila da suspenduje crnomorski dogovor.

Nakon razgovora sa turskom stranom i dobijanja garancija od Kijeva, ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da se Kremlj vraća u sporazum o žitu i dodao da će Rusija izaći iz sporazuma, ukoliko se slični napadi ponove.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je danas britanskog ambasadora Deboru Bronert na razgovor, kada bi trebalo da joj budu predstavljeni dokazi učešća britanskih specijalaca u napadima na rusku Crnomorsku flotu i putničke brodove kod Sevastopolja. Ti dokazi će, kako je najavljeno, biti objavljeni na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i na društvenim mrežama. 

image
VV inauguration
banner