Rusija

Postigli dogovor: Rusija nastavlja učešće u sporazumu o žitu; UN pozdravile odluku

Kijev dao pismene garancije da žitni koridor neće koristiti za vojne aktivnosti protiv Rusije
Postigli dogovor: Rusija nastavlja učešće u sporazumu o žitu; UN pozdravile odlukuwww.globallookpress.com © Yulii Zozulia

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su garancije koje je dobila dovoljne da se obnovi učešće u "prehrambenom sporazumu". 

"Rusija će nastaviti svoje učešće u sporazumu o izvozu žita za Crno more nakon što je od ukrajinske strane dobila pismene garancije da neće koristiti humanitarne koridore i luke uključene u dogovor o žitu za vojne operacije protiv Rusije", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se takođe navodi da je "ukrajinska strana zvanično uverila da će se pomorski humanitarni koridor koristiti samo u skladu sa odredbama Crnomorske inicijative".

Koordinator UN za Crnomorsku inicijativu zrna Amir Abdulah izjavio je danas da UN pozdravljaju povratak Rusije dogovoru o žitu.

"Pozdravljamopovratak Ruske Federacije u implementaciju Crnomorske inicijative za žito za promovisanje izvoza hrane i đubriva iz Ukrajine. Zahvalan sam na pomoći Turske. Radujem se nastavku rada sa svim stranama u inicijativi", napisao je Abdulah na Tviteru.

O ovom pitanju oglasio se turski predsednik Tajip Redžep Erdogan, koji je rekao da će žitni koridor obnoviti svoje aktivnosti i da je takav dogovor postignut posle njegovih razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i razgovora ministara odbrane Turske i Rusije.

"Posle mojih jučerašnjih razgovora sa Putinom i razgovora našeg ministra odbrane sa Šojguom, žitni koridor će nastaviti sa radom od 12 časova, kako je unapred planirano", rekao je Erdogan danas na sastanku vladajuće stranke.

Privremena suspenzija sporazuma dogodila se prošlog vikenda nakon terorističkog napada Kijeva na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u vodama Sevastopolja.

Predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN potpisali su 22. jula u Istanbulu paket od dva dokumenta. Prvi memorandum se bavi posvećenošću UN da se uklone ograničenja na izvoz ruskih đubriva i poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta. Drugi definiše algoritam za izvoz ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru. Ovaj paket aranžman ima za cilj da obezbedi globalnu sigurnost hrane.

Od početka primene prehrambenog sporazuma 1. avgusta više od 400 brodova prevezlo je 9.2 miliona tona žita, kukuruza i drugih dobara prema slovu sporazuma, podaci su turskog Ministarstva odbrane.

image