Rusija

Putin: Ako Kijev napadne žitni koridor, ponovo ćemo suspendovati sporazum

Ruski predsednik pojasnio je pod kojim uslovima se Moskva neće libiti da opet izađe iz crnomorske inicijative o isporuci žita
Putin: Ako Kijev napadne žitni koridor, ponovo ćemo suspendovati sporazumwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Kremlj spreman da se ponovo povuče iz crnomorske inicijative o isporuci žita ukoliko Ukrajina ponovo izvrši vojne napade u Crnom moru. To je najavio na operativnom sastanku Saveta bezbednosti Ruske Federacije, nakon što je Moskva jutros potvrdila da ponovo nastavlja učešće u dogovoru. 

"Čak i u slučaju da Rusija izađe iz dogovora, bićemo spremni da svo žito, koje treba da bude dostavljeno zemljama kojima je najneophodnije, nadomestimo u punom obimu. To je svega četiri odsto isporuke", rekao je lider Rusije.

Ruski predsednik je potvrdio da su date naredbe Ministarstvu odbrane da se nastavi rusko učešće u sporazumu. Dodao je da je rusko ministarstvo odbrane, nakon posredovanja Turske, dobilo uveravanje da Kijev neće ponovo koristiti humanitarne koridore u vojne svrhe.

"Naši turski partneri istupili su kao posrednici prilikom razjašnjenja cele situacije", rekao je Putin i dodao nikada neće ometati isporuke žita iz Ukrajine u Tursku.

"U budućnosti ni u jednom slučaju nećemo sprečavati izvoz žita iz Ukrajine u Tursku, imajući u vidu i neutralnost Turske u celini tokom konflikta i kapacitete prerade žita u Turskoj, a takođe i napore predsednika Erdogana da zadovolji interese najsiromašnijih zemalja", previzirao je ruski predsednik. 

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora. Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

image