Rusija

Peskov: Iako je sporazum o žitu obnovljen, ne znači da je i produžen

Portparol Kremlja poručio je da rok važenja sporazuma još uvek nije istekao, ali do produženja biće neophodno da se proceni efikasnost razmene
Peskov: Iako je sporazum o žitu obnovljen, ne znači da je i produženwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je danas da, iako je sporazum o žitu obnovljen, to ne znači da je i produžen, s obzirom na to da rok važenja sporazuma još uvek nije istekao.

"Ne, nije. Naravno, još uvek moramo zvanično da razgovaramo o produženju, ali rok još nije istekao, još uvek je aktuelan. Čuli ste juče izjavu ruskog predsednika, ali do 19. novembra pre donošenja odluke o nastavku, biće neophodno proceniti efikasnost razmene", rekao je Peskov.

On je pojasnio da će biti "potrebno proceniti primenu svih strana i parametara sporazuma, pa tek onda doneti neke odluke". 

"U ovom slučaju, garancije su date turskoj strani, iz očiglednih razloga nisu mogle da budu garantovane direktno nama. U ovom slučaju, Moskva i Ankara su  strane kojima su te garancije date. Ističe se važnost razmene, posao koji je obavila Ankara i  turska vojska, turske diplomate i lično predsednik Erdogan zaslužuju veliku pohvalu", istakao je Peskov.

Prema njegovim rečima, "faktor poverenja je učešće Turske u sporazumima".

Na pitanje da li među garancijama koje daje Kijev ima još nešto osim nekorišćenja humanitarnih koridora u vojne svrhe, Peskov je odgovorio da su garancije upravo u tome.

"Osim nekorišćenja ovih koridora u vojne svrhe, a to je ono oko čega smo se dogovorili, šta bi drugo moglo da bude?", rekao je on.

Na pitanje da li su napravljene odredbe za primenu drugog dela sporazuma o hrani, koji se tiče izvoza ruskog đubriva i hrane, portparol Kremlja je odgovorio da to "nije direktno povezano sa Ukrajinom".

image