Rusija

Berluskoni: Na Zapadu nema sposobnih lidera

Bivši italijanski premijer bio je uveren da će pridruženje Rusije Evropi i NATO-u doneti dobrobit svima, ali druge zemlje su se plašile da će tako izgubiti dominaciju
Berluskoni: Na Zapadu nema sposobnih lideraGetty © Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

Bivši premijer Italije, a sada senator, lider partije "Napred Italija" i član vladajuće koalicije Silvio Berluskoni je, komentarišući situaciju u Ukrajini, svoje kolege, zapadne vođe, ocenio kao nedovoljno sposobne.

"Čujemo provokativne izjave koje govore i o upotrebi nuklearnog oružja, a tužan sam zbog činjenice da u ovom trenutku u Evropi i na Zapadu nemamo zaista sposobne lidere", rekao je Berluskoni, prenosi TASS.

Bivši italijanski premijer naveo je i da je da je svojevremeno pokušao da ubedi ruskog predsednika Vladimira Putina "da se pridruži Evropi", jer je smatrao da je pristupanje "Rusije, koja je po svemu evropska država, Evropi i NATO-u, moglo da je zaštiti od ekspanzionističkih namera Kine".

"Nisam uspeo jer je bilo zemalja koje su, plašeći se da će tako izgubiti dominaciju u Evropi, rekle ne. Šteta", rekao je Berluskoni, koji se inače ranije da uz bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel bude pregovarač i posrednik u pregovorima o Ukrajini.

image