Rusija

Kijev menja taktiku: Deo trupa iz Zaporožja prelazi u Soledar i Bahmut

Ukrajinska vojska se donedavno spremala za ofanzivu, ali sada, nakon što je prebacila deo svojih snaga sa fronta iz Zaporoške oblasti, počela je da se priprema za odbranu
Kijev menja taktiku: Deo trupa iz Zaporožja prelazi u Soledar i Bahmut© https://t.me/V_Zelenskiy_official

Kijev je sa fronta u Zaporoškoj oblasti prebacio deo svojih snaga, a tamo počeo da gradi utvrđenja i priprema odbranu, izjavio je član glavnog saveta regionalne administracije Donjecke Narodne Republike Vladimir Rogov.

"Kijevski režim je povukao deo trupa sa ovog pravca, prebacivši ih na istok pravac, u oblast Soledara i Artjomovska (Bahmuta)", javio je Rogov.

Prema njegovim rečima, na zaporoškom delu fronta ostali su pojedini delovi elitnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, legije stranih plaćenika, Nacionalne garde i teritorijalne odbrane.

U Zaporožju i dalje alarmantno

Ukrajinske trupe jesu preusmerile deo snaga na druge frontove, ali su u regionu Zaporožja počele da grade utvrđenja, pripremajući se za odbranu, rekao je Rogov.

"Ako se bukvalno donedavno neprijatelj spremao za ofanzivu, sada se njihova taktika drastično promenila. Ukrajinska strana je u velikoj meri počela da se priprema za odbranu, hitno je počela da gradi utvrđenja, tvrđave, što se nije desilo od proleća prošle godine", rekao je Rogov.

Administracija regiona je krajem oktobra pretpostavila da bi glavni pravci mogućeg napada mogli da postanu Energodar iz Zaporoška nuklearna elektrana, kao i Melitopolj i Berđansk.

Zaporoška oblast je ušla u sastav Rusije nakon referenduma, na kojem je većina glasala za pridruživanje Rusiji. Vladimir Putin je 30. septembra prošle godine sa šefom regiona potpisao sporazum o prihvatanju novih teritorija.

Sada je pod kontrolom Rusije više od 70 odsto Zaporoške oblasti. Ukrajinske trupe zauzimaju regionalni centar – grad Zaporožje.

image