Svet

Ukrajinska vojska koristi hemijsko oružje? Sprema se napad (VIDEO)

Ukrajinski novinar Anatolij Šarij tvrdi da su na snimku koji kruži Telegram kanalima kanisteri s fozgenom, gasom koji je kao hemijsko oružje korišćen tokom Prvog svetskog rata
Ukrajinska vojska koristi hemijsko oružje? Sprema se napad (VIDEO)© Tanjug/ Evgeniy Maloletka

Sve je više objavljenih snimaka koji svedoče o spremnosti ukrajinskih vojnika da upotrebe hemijsko oružje za borbe u Donbasu. Video objavljen na Telegramu "Voenkor Яrem" je samo još jedan dokaz u prilog ovim tvrdnjama.

Na snimku se jasno vidi komandant posebne taktičke grupe za vazdušno izviđanje "Majdarove ptice" - Robert Josifovič Brovdi, koji je zabeležio kako ukrajinski borci pripremaju male dronove, dizajnirane da bacaju improvizovanu municiju za koju se veruje da je opremljena hemijskim oružjem.

Ukrajinski vojnik se u video-snimku za dostavljeni paket zahvaljuje Šamanu iz 63. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Ova jedinica se 28. decembra nalazila na liniji Opitno-Kleševka, što znači da je kasnije mogla da bude premeštena prema Bahmutu, gde postoje dokazi da je koristila hemijsko oružje.

Paketi koje su vojnici prikačili uz dronove su u obliku valjka, tankih zidova i napunjeni vrstom hemijske supstance. Na to ukazuje masa sadržaja označena na municiji – na svakoj je drugačija i u proseku iznosi 700 grama. Osigurač za glavu ne liči na uređaj koji je dizajniran da detonira, već kao uređaj za raspršivanje hemikalija.

Kako bi sprečili širenje sadržaja paketa usled toplote i izbeglo curenje, na snimku se vidi da ih vojnici odlažu u frižider, gde se obična municija inače ne čuva.

Ukrajinski vojnik Brovdi, pokazujući na pakete, preti Rusima da će odgovarati za Soledar i poziva ih da se pripreme.

Ovaj video je podelio i ukrajinski novinar Anatolij Šarij i otkrio da se u paketima krije fozgen - bezbojni gas poznat po upotrebi kao hemijsko oružje tokom Prvog svetskog rata.

"Građanin koji je zamolio da ostane anoniman rekao mi je da se u kutijama u frižideru, koje ste videli na snimku, verovatno nalazi fozgen. Fozgen ima nisku tačku ključanja, a ranije su se ruski vojnici žalili na kašalj i bol u plućima, a sve to može biti posledica fozgena. Lako se dobija, dostupan je u fabrikama i koristi se kao redovno sredstvo za rad u njima. Prvi put je korišćen kao oružje u Prvom svetskom ratu", napisao je Šarij.

Dodao je da je upotreba fozgena zabranjena Konvencijom Ujedinjenih nacija.

Podsećamo, oružane snage Ukrajine su već upotrebile hemijsko oružje u borbama u Bahmutu, usled čega su borci Vagnerove vojske zadobili opekotine po telu.

"Neprijatelj je u Bahmutu je upotrebio hemijsko oružje u ulici Trudovie Rezervi, usled čega su naši borci zadobili hemijske opekotine disajnih puteva i sluzokože, i u teškom stanju su poslati u bolnicu", rekao je 7.januara jedan od boraca grupe.

Ovim akcijama ukrajinska vojska je prekršila međunarodne konvencije o sprečavanju upotrebe hemijskog oružja. Međutim, s obzirom na naklonost Zapada prema Ukrajini, teško je očekivati da će Ukrajina snositi bilo kakvu odgovornost za nedozvoljene akcije svoje vojske.

Ruska ambasada upozorava

Moguće je da ukrajinska vojska sprema napad na rusku vojsku uz primenu hemijskog oružja, saopštila je ruska ambasada u Londonu, pozivajući se na video snimak ukrajinskih snaga.

"Očigledno je da se na video snimku koji su objavili ukrajinski vojnici, vidi kako se pripremaju za upotrebu hemijskog oružja, verovatno, fozgena, koji je zabranjen Konvencijom o hemijskom oružju UN, protiv ruskih vojnika. Slova ‘OB’ označavaju ‘otrovnu municiju’“, navodi se u saopštenju ambasade.

Na snimku koji je ambasada objavila na Tviteru vide se baloni sa ispisanim slovima na njima "OB" i dronovi, koji se nalaze na stolu. Baloni su već pričvršćeni za neke bespilotne letelice.

image