Rusija

Generalna skupština UN nije odobrila rezoluciju Rusije o istrazi upotrebe hemijskog oružja

Generalna skupština UN odbila je da modernizuje mehanizam za istraživanje upotrebe biološkog i hemijskog oružja
Generalna skupština UN nije odobrila rezoluciju Rusije o istrazi upotrebe hemijskog oružjawww.globallookpress.com © Evan Schneider/UN Photo

Komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija nije podržao ruski nacrt rezolucije kojim se predlaže ažuriranje mehanizma UN za istraživanje slučajeva moguće upotrebe hemijskog i biološkog oružja, prenose "RIA novosti".

Rezoluciju su, osim Rusije, podnele Belorusija, Venecuela, Kina i Nikaragva. Za je glasalo 30, protiv je bilo 65 a 77 zemalja je bilo uzdržano.

Prema rečima zamenika šefa ruske delegacije Konstantina Voronvoca, cilj ovog nacrta rezolucije je da obezbedi efikasnu upotrebu mehanizma kao instrumenta u oblasti međunarodne hemijske i biološke bezbednosti.

Prema njegovim rečima, Rusija se zalaže za jačanje stručnog i tehničkog potencijala ovog mehanizma. On je podsetio da principi i procedure za istraživanje moguće upotrebe hemijskog i biološkog oružja nisu ažurirane od 1990. godibne, kada su odobreni rezolucijom Generalne skupštine UN.

Rezolucija je predložila da generalni sekretr UN zatraži mišljenje država članica o trenutnom stanju principa i procedura i eventualnoj potrebi njihovog ažuriranja.

Nedavno je Rusija zatražila od Saveta bezbednosti da pokrene međunarodnu istragu o umešanosti Vašingtona u navodni razvoj biološkog oružja u Ukrajini.

image
VV inauguration
banner