Rusija

Lavrov sa Lukašenkom: Nećemo dozvoliti ugrožavanje Rusije i Belorusije

Ruski ministar spoljnih poslova je dodao i da će u Minsku biti razgovarano i o tendencijama Sjedinjenih Američkih Država da zadrže svoj dominantan položaj u svetu
Lavrov sa Lukašenkom: Nećemo dozvoliti ugrožavanje Rusije i Belorusije© Telegram/ATN_NEWS

Zajednička vojna saradnja Rusije i Belorusije odigrava se u pravo vreme, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ocenivši da su Minsk i Moskva preduzeli sve potrebne mere, kako bi se odbranili u slučaju da dođe do većeg uključivanja zapadnih država u ukrajinski sukob.

"Što se tiče specijalne vojne operacije, zajedno sa beloruskim saveznicima i prijateljima, preduzimamo sve neophodne mere da se zaštitimo od mogućih nasrtaja zapadnih suseda. Vidimo da se na severu Evrope, koji je uglavnom bio neutralna teritorija, sada širi NATO. Finska i Švedska su veoma blizu naših granica", kazao je Lavrov tokom razgovora sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom u Minsku. 

Vojni i odbrambeni sporazumi koje su do sada postigla naša dva predsednika daju nam sigurnost da možemo da kažemo da smo spremni za bilo kakav razvoj događaja, upozorio je. 

Političari su razgovarali i o situaciji u Ukrajini. Ministar je naglasio da Moskva i Minsk imaju zajedničke ciljeve kada je u pitanju vojna operacija u Ukrajini.

"Imamo jedinstven stav o tome koje ciljeve treba postići i kako obezbediti da naši susedi ne ugroze ni Rusiju ni Belorusiju", kazao je.

Lavrov je dodao i da će jedno od glavnih pitanja današnjeg sasrnaka u Minsku biti tendencije Sjedinjenih Američkih Država da zadrže svoj dominantan položaj u svetu.

"Teme o kojima ćemo danas razgovarati su rezultat aktivnosti naših zapadnih kolega koje su usmerene na potpunu dominaciju u svetu, na čelu sa Amerikancima. Oni su postrojili sve ostale. To se vidi u stavu NATO-a, ali i Evropske unije. Savet Evrope je već krenuo ovim putem, dok se u OEBS-u nakupljaju mnogi problemi", rekao je ruski ministar.

Neke od drugih tema, kako je kazao, biće i saradnja u međunarodnim organizacijama u kojima se ne sme dopustiti da dođe do privatizacije.

U tom kontekstu izdvaja se saradnja u Ujedinjenim nacijama i njihovim sektorima za zaštitu ljudskih prava, budući da, kako je ocenio Lavrov, Zapad pokušava da zaobiđe međunarodno pravo i politizuje određene teme.

Lukašenko: Moskva i Minsk su uspeli da se odupru pritiscima

U isto vreme, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da su svi napori zapadnih zemalja da "uguše" Rusiju i Belorusiju propali, rekavši da je siguran da će dve zemlje uspeti da se odupru svim pritiscima. O ovome, kako je objasnio, svedoče ekonomski pokazatelji Rusije i Belorusije.

Kazao je da su Minsk i Moskva odredili sve pravce saradnje kojima će se obezbediti suverenitet Rusije i Belorusije u teškim vremenima.

Jednu od glavnih uloga, kako je rekao Lukašenko, igra ekonomija. Dodao je da ruski predsednik i on počinju razgovore kako da popune deficit proizvoda koji se više ne uvoze sa Zapada. 

"Ukoliko obezbedimo ekonomiju, rešićemo sva ostala pitanja. Ona je osnova svega", objasnio je beloruski lider.

U isto vreme, visoko je ocenio saradnju ministarstava spoljnih poslova dve zemlje. 

Predsednik je potvrdio da u razgovorima sa zapadnim kolegama ponavlja da je Rusija zainteresovana za mir i da sve države poziva na dijalog. 

"Ako postoji nešto što mi možemo da uradimo, a znate šta sve možemo, onda recite direktno, pa ćemo raditi zajedno. Nećemo vrdati. Bezbednost je danas za nas jako važna, ne samo za Rusiju", kazao je. 

Lukašenko: Zapad pokušava da iskoristi Ukrajinu protiv nas

Lukašenko je skrenuo pažnju i na to da Zapad pokušava da iskoristi situaciju u Ukrajini i Kijev okrene protiv Minska.

Ipak, istakao je da je veoma pozitivno iznenađen time da Ukrajinci, uprkos svemu, još nisu naseli na provokacije koje se tiču Belorusije.

Lider je ponovio da je spreman na mnogo toga, kako bi pomogao Rusiji tokom ovog teškog perioda. 

"Sve što sam vam obećao, sve što je Rusiji potrebno u ovim teškim vremenima, i, generalno, za nas, Rusiju i Belorusiju, mi ćemo uraditi", poručio je.

Nakon današnjeg razgovora sa predsednikom Belorusije, Lavrov će razgovarati sa Ministrom spoljnih poslova, a zatim će se diskusija proširiti na celokupnu delegaciju ministarstava dve zemlje.

image