Rusija

Lavrov u Minsku: Pojedini evropski političari shvataju da ih je Amerika uhvatila u klopku

Predstavnici Rusije i Belorusije u Minsku potpisali niz dokumenata, među kojima se posebno ističe dogovor o biološkoj bezbednosti dve zemlje
Lavrov u Minsku: Pojedini evropski političari shvataju da ih je Amerika uhvatila u klopkuwww.globallookpress.com © MFA Russia

Zapad je grubo narušio obećanja o prestanku širenja NATO-a na istok, a Evropa se polako "budi" i počinje da shvata da politika koju vodi nije u njenom najboljem interesu, već je u interesu SAD, poručio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferencija sa beloruskim kolegom Sergejom Alejnjikom.

Ministar je dodao da je sa beloruskim kolegama danas razgovarano o: sukobu u Ukrajini, odnosima sa EU, NATO, Savetom Evrope, saradnji u međunarodnim organizacijama, ali i vojnoj i političkoj saradnji Moskve i Minska. Dve strane su potpisale i niz dokumenata, među kojima se posebno ističe dogovor o biološkoj bezbednosti dve zemlje. Njime bi, kako je objasnio šef ruske diplomatije, trebalo sprečiti potencijalnu biološku katastrofu.

Takođe, potpisan je i memorandum o jačanju bezbednosti Ruske Federacije i Belorusije i zaustavljanju pretnji koje dolaze od trećih zemalja.

Odgovarajući na pitanja novinara, Lavrov je kazao da je Evropa izgubila samostalnost, te da nastavlja da se podčinjava uticaju Vašingtona, nakon čega je iskazao nadu da će nastupiti vreme kada će se na evropskom kontinentu pojaviti političari koji će pre svega misliti na svoje nacionalne interese. 

"Delimo nadu naših beloruskih prijatelja da će jednog dana doći do spoznaje da je politika koju vode zapadni političari na evropskom kontinentu neproduktivna. Nada još postoji jer ona umire poslednja, ali za sada ne vidimo znake zdrave pameti sa druge strane", kazao je Lavrov.

Neki evropski političari, kako je procenio, ipak počinju da shvataju da ih je Amerika uhvatila u klopku, odnosno, da politika koje se sada drže ne odgovara u potpunosti interesima Evrope.

Lavrov je podsetio na tendenciju Zapada i NATO alijanse da se širi ka istoku, što, kako je kazao, ne može ostati bez odgovora Rusije.

"Zapad je pretvorio Ukrajinu u teren za izvođenje subverzivnih akcija protiv Moskve", rekao je ruski ministar sa čime se saglasio i beloruski šef diplomatije. 

Šef ruskog Ministarstva spoljnih poslova još jednom je ponovio da su u okviru međunarodnih organizacija bili postignuti dogovori o tome da se ni jedna zemlja neće širiti tako da njen razvitak predstavlja pretnju za neku drugu državu. Ovi principi su narušeni, podsetio je. Upravo to je jedan od glavnih uzroka vojne operacije, objasnio je Lavrov. 

"Zapad je grubo narušio svoja obećanja data Sovjetskom Savezu i akt u kojem se govori o odnosima Severoatlantske alijanse i Rusije, ali i odredbe kojima se zabranjuje neprestano prisustvo značajnih borbenih snaga u novim zemljama članicama. Nakon toga, na Zapadu su prešli sve crvene linije", upozorio je Lavrov, rekavši da je mešanje NATO-a u Ukrajini nedopustivo. 

O Sporazumima iz Minska

Rusija je razočarana time što Minski sporazumi nisu sprovedeni u delo i što organi koji su trebali da kontrolišu realizaciju njihovih odredbi nisu radili objektivno, rekao je ministar, komentarišući priznanje bivše nemačke kancelarke Angele Merkel o tome da su Minski sporazumi bili potpisani samo kako bi se Kijevu dalo više vremena da se pripremi za sukob.

Pojedini saradnici međunarodnih misije čiji je zadatak bio da nepristrasno procenjuju situaciju na Donbasu nisu korektno izvršavali svoje zadatke, napomenuo je Lavrov, rekavši da je Rusija tokom vojne operacije poslednjih meseci došla do novih podataka, koji se sada pažljivo obrađuju.

Oni su, kako je kazao, pomagali kijevskom režimu u akcijama napada na civile u tom regionu.

Zapad je ćutao na sve ove zločine, ponovio je ruski ministar, optuživši zapadne zemlje za dvostruke standarde.

On je podsetio da su i Zelenski i Porošenko bili izabrani zbog njihovih parola i propagiranja navodnog mira, ali da se ubrzo njihova politika promenila do te mere da je postala otvoreno usmerena protiv Rusije.

"Ovi političari su svoje lične profesionalne ambicije stavili iznad interesa naroda", poručio je Lavrov. 

Rusija i Belorusija uspele su da se odupru pritiscima sa Zapada

Tokom današnje konferencije i razgovora ministara, pažnja je bila obraćena i na nezakonite sankcije koje su, kako su složila dva ministara, usmereni na uništenje ruske i beloruske ekonomije.

Ipak, realnost, kako je napomenuo Lavrov, ukazuje na to da njihovi napori nisu uspeli. 

Minsk i Moskva nastavljaju da produbljuju svoju saradnju, rekao je Lavrov, dodajući da su ministri u neprestanom kontaktu. 

Trgovinska razmena dve zemlje dostigla je rekordne rezultate, navodi ruski ministar dodajući da bi trgovina između Minska i Moskve trebala da prestane da se obračunava u dolarima. 

Zapad aktivno radi na izmeni istorijskih činjenica

Beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnjik potvrdio je da su sve sankcije koje su uvedene protiv Minska imale za cilj nanošenje štete beloruskom narodu, ali je Belorusija uspela da se izbori sa teškoćama, što će nastaviti da čini i tokom ove godine.

Protiv Rusije i Belorusije vodi se hibridni rat, ali mi ćemo izdržati, istakao je beloruski ministar, dodajući da se na Zapadu aktivno radi na izmeni istorijskih činjenica, čemu je potrebno posvetiti pažnju. 

"Protiv nas je, u stvari, pokrenut hibridni rat koji ima za cilj da iscrpi i oslabi naše zemlje. Ali, mi smo zajedno već ojačali i uspećemo sve da izdržimo baš kao što je to više puta bio slučaj u našoj zajedničkoj istoriji", rekao je Alejnjik.

On je istakao i dobre odnose dve zemlje i kazao da su Moskva i Minsk u ovom teškom periodu pružile jedna drugoj jaku političku i informacionu podršku.

image