Rusija

Šojgu: Nove velike izmene u ruskoj vojsci

Do 2026. godine ruska vojska imaće 1,5 milion vojnika, poručio je danas ruski Ministar odbrane
Šojgu: Nove velike izmene u ruskoj vojsciwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Ruski Ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je danas velike izmene u ruskoj vojsci prema kojima će broj vojnika biti povećan do 1,5 milion u periodu od 2023. do 2026. godine, preneli su ruski mediji.

"Velike promene u sastavu Oružanih snaga, povećanje njihovog broja i promena vojno-administrativne podele Ruske Federacije, koja će biti sprovedena u periodu od 2023. do 2026. godine, zahtevaće od svih zamenika Ministra odbrane, glavnokomandujućih Oružanih snaga Rusije i komandanata trupa vojnih okruga i Severne flote da donose odgovarajuće odluke", navodi se u zvaničnom saopštenju Ministarstva odbrane. 

Da bi se obezbedilo povećanje broja pripadnika Oružanih snaga Rusije, posebna pažnja posvetiće se regrutovanju dodatnog broja ugovoraca.

Ministar je dodao da se planira i promena obrazovnog programa za kadete i studente na fakultetima Ministarstva odbrane. Pored toga, vojni resor planira da poveća obim obuke u svojim centrima za obuku Oružanih snaga RF. 

U cilju povećanja bezbednosti čitave zemlje, biće stvorena i dva nova vojna okruga: Moskovski i Lenjingradski. Vojska će biti ojačana i dvema novim vazdušno-desantnim divizijama i trima motorizovanim divizijama u okviru kopnenih snaga, objasnio je ruski Ministar odbrane.

Sve nove mere moraju biti uključene u takozvani Sveobuhvatni plan za povećanje sastava i jačanje Oružanih snaga Rusije, u kojem će novi zadaci i njihovo izvršenje biti sinhronizovani sa rokovima isporuke novog oružja i druge vojne opreme i tehnike, ali i izgradnjom neophodne infrastrukture za raspoređivanje trupa, jer se planira i povećanje broja vojnih poligona, rekao je Šojgu na sastanku sa vojnim resorom.

Jačanjem ključnih strukturnih komponenti Oružanih snaga biće moguće ojačati sigurnost zemlje, zaključio je ministar. Zbog toga moramo ojačati strateške raketne snage, ratnu mornaricu i vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije, naglasio je Šojgu.

image