Rusija

Putin pustio fregatu "Admiral Gorškov" u vojnu službu, Šojgu: "Cirkon" će štititi Rusiju (VIDEO)

Brod je opremljen hipersoničnim raketnim sistemom koji će moći da obezbedi sigurnost Rusije, poručio je ministar odbrane Sergej Šojgu
Putin pustio fregatu "Admiral Gorškov" u vojnu službu, Šojgu: "Cirkon" će štititi Rusiju (VIDEO)© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu prisustvovao je današnjoj ceremoniji ponovnog vraćanja u vojnu službu fregate "Admiral Gorškov" zajedno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je rukovodio operacijom putem video-veze. Fregata, koja je bila povučena na neko vreme, sada ponovo postaje aktivna, nakon što je ojačana hipersoničnim raketnim sistemom "cirkon", dodao je ministar vojni.

Putin je istakao da će Rusija nastaviti da razvija borbeni potencijal Oružanih snaga i proizvodi perspektivno naoružanje. Tokom govora zahvalio se svim odbrambenim stručnjacima iz vojne industrije koji su učestvovali u masovnoj proizvodnji sistema "cirkon".

Sistem "cirkon" će, kako je pojasnio Šojgu, štititi Rusiju, jer su te krstareće rakete u stanju da prodru kroz sve sisteme PVO i savladaju bilo koji sistem protivraketne odbrane. U planu je uvežbavanje njihovog korišćenja na moru, dok flota bude plovila Indijskim, Atlantskim okeanom i Sredozemnim morem. 

"Glavni napori biće usmereni na suzbijanje pretnji Rusiji i održavanje mira i stabilnosti u regionu zajedno sa prijateljskim zemljama", poručio je Šojgu.

Ovo je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuiran let sa manevrisanjem u atmosferi, za koje će se koristiti kapaciteti sopstvenog motora. Ova raketa je devet puta brža od brzine zvuka, domet joj je preko 1.000 kilometara, a u stanju je da nanosi udare kako na kopnene, tako i na vodene ciljeve.

Na brodu će se nalaziti i sistemi PVO, artiljerijsko oružje, krilate rakete "kalibr" i drugo naoružanje, dodao je komandant broda.

"Fregata 'Admiral Gorškov' počinje daleku pomorsku plovidbu. U tome nema ničega neobičnog, to je uobičajena stvar, ali ovoga puta brod je opremljen najnovijim hipersoničnim raketnim sistemom 'cirkon'. Nešto ovako nema ni u jednoj zemlji na svetu. Siguran sam da će tako moćno naoružanje pouzdano zaštititi Rusiju od potencijalnih spoljnih pretnji i pomoći u obezbeđivanju nacionalnih interesa naše zemlje", objasnio je lider.

Putin se zahvalio svima koji su učestvovali u procesu, rekavši da su dobri rezultati postignuti, što je i očekivao. "Nastavićemo da razvijamo oružje koje će moći da obezbedi sigurnost Rusije tokom narednih decenija", zaključio je.

image