Rusija

"Gasprom" smanjio tranzit gasa kroz Ukrajinu za 23 odsto

Količina tranzitnog gasa će od 19. januara iznositi 25,1 milion kubnih metara dnevno, a koliko juče je zapremina crpljenja iznosila je 32,6 miliona kubnih metara
"Gasprom" smanjio tranzit gasa kroz Ukrajinu za 23 odstoGetty © Sean Gallup / Staff

Od danas je tranzit gasa kroz Ukrajinu smanjen - "Gasprom" će snabdevati Evropu gasom u tranzitu preko Ukrajine u količini od 25,1 miliona kubnih metara dnevno preko gasne merne stanice GIS "Sudža", jer je ukrajinska strana odbila zahtev za pumpanje kroz "Sohranovku", rekao je novinarima predstavnik "Gasproma".

"'Gasprom' od 19. januara isporučuje ruski gas preko teritorije Ukrajine u količini koju je potvrdila ukrajinska strana preko GIS 'Sudža' - 25,1 milion kubnih metara. Zahtev za GIS 'Sohanovka' je odbijen", rekao je on.

U procentima ukupno smanjenje tranzita kroz Ukrajinu će biti 23 posto. Koliko juče je zapremina crpljenja iznosila je 32,6 miliona kubnih metara.

Ranije je na sajtu "GTS operater Ukrajine" objavljeno da bi tranzit gasa preko teritorije Ukrajine 19. januara mogao da iznosi oko 24,4 miliona kubnih metara.

Tranzitna linija kroz Ukrajinu ostaje jedina ruta za isporuku ruskog gasa u zemlje Zapadne i Centralne Evrope, jer je pumpanje kroz Severni tok potpuno obustavljeno, a snabdevanje gasom Turskim i Plavim tokom namenjeno je Turskoj i zemljama juga i jugoistoka.

O tranzitu kroz Ukrajinu

"GTS operater Ukrajine" je 10. maja 2022. saopštio da će od 11. maja obustaviti tranzit gasa u Evropu preko stanice "Sohranovka", a kao uzorok je naveo višu silu – kompanija navodno ne može da vrši kontrolu nad graničnom kompresorskom stanicom Novopskov u LNR.

Međutim, ruski gasni holding nije video razlog da se pumpanje u prethodnom režimu obustavi i saopštio je da nisu dobili nikakvu potvrdu o okolnostima ove više sile. Na predlog "GTS operater Ukrajine" da se sve tranzitne količine prebace na drugu ulaznu tačku za ruski tranzitni gas – najveću gasnu distributivnu stanicu "Sudža" u Kurskoj oblasti – "Gasprom" je napomenuo da je to tehnološki nemoguće uraditi zbog šeme protoka.

image