Rusija

Moskva: Zapad kupuje ruski gas i naftu preko posrednika

Oni koji su rekli da neće kupovati naš gas i naftu nastavili su da ih kupuju po tri puta višim cenama, poručili su iz Rusije
Moskva: Zapad kupuje ruski gas i naftu preko posrednikawww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Zapadne zemlje su nastavile da kupuju ruski gas i naftu, bez obzira na sankcije, ali se to sada radi putem posrednika, izjavila je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

"Oni koji su rekli da neće kupovati naš gas i naftu nastavili su da ih kupuju po tri puta višim cenama jer je obim ovih energenata tržištu tačno određen i svakako ne može biti veći od toga", rekla je Matvijenko, dodajući da ne postoje preduslovi za značajno povećanje proizvodnje.

Igre koje se sada igraju dovešće do smanjenja ulaganja u proizvodnju i smanjenja obima isporuka ugljovodonika na međunarodna tržišta, upozorila je predsednica Saveta Federacije.

Potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak juče je rekao da je poslednja odluka o uvođenju ograničenja cene ruskog gasa politička mera, a ne ekonomska. Ovo bi zapravo moglo da pogorša energetsku krizu i poremeti snabdevanje evropskog tržišta, ali i da pojača konkurenciju iz Azije, ocenili su iz "Goldman Saksa".

image