Rusija

Lavrov: Rusija ne napada civile i stambene objekte, za razliku od Ukrajine

Ukrajinska strana se ne pridržava Ženevske konvencije i redovno krši humanitarno pravo, poručio je šef ruske diplomatije posle sastanka sa predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta
Lavrov: Rusija ne napada civile i stambene objekte, za razliku od Ukrajinewww.globallookpress.com © MFA Russia

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastao se danas u Moskvi sa predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i izrazio nadu da će današnji razgovor doprineti poboljšanju položaja civila i zarobljenika u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini. Lavrov je još jednom ponovio da ruska vojska vodi računa da tokom napada ne budu pogođeni civili i stambeni objekti.

Jedan od glavnih uslova za nastavak dobre saradnje sa Crvenim krstom, kako je kazao, biće spremnost ove organizacije da konstruktivno pristupa ukrajinskom pitanju.

"U tom kontekstu, važno je da Crveni krst obrati pažnju na činjenicu da se ukrajinska strana ne pridržava Ženevske konvencije i da redovno krši humanitarno pravo", precizirao je Lavrov.

Ministar je naglasio da se prestupi kijevskog režima ne smeju zanemariti, te da ukrajinska vojska ni ne pokušava da sakrije zverstva kojima su podvrgnuti ruski zarobljenici. On je još jednom napomenuo da se na društvenim mrežama mogu naći video-snimci na kojima se jasno vidi pod kakvim terorom žive ruski zarobljenici.

"Ruska strana pripremila je niz dokaza, koji će biti predstavljeni Međunarodnom komitetu Crvenog krsta", naveo je Lavrov. 

Sadašnja teška situacija u svetu direktan je rezultat akcija Zapada i kijevskog režima i njihove odluke da ne ispoštuju Minske sporazume iz 2014. i 2015. godine. Donbas je godinama bio meta svakodnevnih napada, što je dovelo smrti brojnih civila, rekao je ruski ministar.

Rusija je, kako je kazao Lavror, spremna na otvorenu saradnju sa organizacijom i zbog toga će njenim predstavnicima obezbediti neometanu posetu ukrajinskim zarobljenicima.  

Predsednica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Mirjana Spoljarić poručila je da se nada da će dijalog Rusije i organizacije biti otvoren i konstruktivan, obećavši da će njen pristup biti maksimalno neutralan, odnosno, objektivan.

image