Rusija

Lavrov u Africi: Prvi sastanci u Južnoafričkoj Republici

Šef ruske diplomatije danas započinje turu po Africi, posetiće i Angolu, Eritreju i Esvatini
Lavrov u Africi: Prvi sastanci u Južnoafričkoj Republiciwww.globallookpress.com © MFA Russia

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sleteo je rano jutros u Južnoafričku Republiku, preneli su ruski mediji. Lavrov će, kako je planirano, razgovarati sa ministarkom spoljnih poslova te zemlje Naledi Pandorom i predsednikom Sirilom Ramafosom.

Najverovatnije teme pregovora biće drugi samit i ekonomski forum Rusija-Afrika, koji će biti održan u Sankt Peterburgu u periodu od 26. do 29. jula, ali i pitanja koja se tiču saradnje u okviru BRIKS-a, pošto je Južnoafrička Republika ove godine preuzela predsedavanje organizacijom.

Ministri spoljnih poslova dve zemlje tradicionalno će se dotaći najbitnijih događaja na globalnoj sceni i razgovarati o drugim temama bilateralne saradnje.

Šef ruske diplomatije poslednji put sreo se sa afričkim kolegom u septembru prošle godine u okviru 77. sednice Generalne skupštine UN. Lavrov i Pandor tada su potvrdili zainteresovanost Moskve i Pretorije za produbljivanje političkog dijaloga. 

U avgustu 2022. godine, dvojica političara preko telefona su razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Današnja poseta Lavrova prva je ove godine na afričkom kontinentu. Ministar će osim Južnoafričke Republike posetiti i Angolu, Eritreju i Esvatini.

Izvor ruskog državnog portala "Rg.ru" nazvao je ovu posetu "produžetkom borbe za Afriku", budući da, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Rusije, zapadni ambasadori na tom kontinentu obilaze lokalna državna predstavništa afričkih zemalja, zahtevajući od njih da prekinu saradnju sa Moskvom.

Osim toga, predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je nacrt zakona "O suzbijanju ruskih zlonamernih akcija u Africi", koji Vašingtonu daje formalne osnove da kazni afričke zemlje koje se pridržavaju različitih spoljnopolitičkih gledišta od Zapada, dodaje "Rt.ru".

Prema rečima ambasadora Južnoafričke Republike u Moskvi, Pretorija bi želela da raširi saradnju sa Rusijom pre svega u sferi proizvodnje minerala kojima je bogata (zlato, dijamanti, kameni ugalj, platina, bakar…), ali je zainteresovana i za dijalog o finansijama i bankarskom sektoru, prenele su sinoć "RIA Novosti".

Ambasador je dodao i da će Južnoafrička Republika na ovogodišnje zasedanje BRIKS-a u avgustu pozvati i ruskog predsednika Vladimira Putina, za kojeg, kako je kazao, u toj zemlju znaju svi, pa i deca.

image