Rusija

Moskva proteruje ambasadora Estonije: Talin podigao rusofobiju na nivo državne politike

Negovanje neprijateljstva prema našoj zemlji Talin je uzdigao na rang državne politike, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije
Moskva proteruje ambasadora Estonije: Talin podigao rusofobiju na nivo državne politikewww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Ambasador Estonije Margus Laidre moraće da napusti Rusiju 7. februara 2023. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Ambasador Estonije Margus Laidre pozvan je 23. januara u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je uručen oštar protest zbog postupaka estonskih vlasti. Ambasador Republike Estonije treba da napusti Rusku Federaciju 7. februara 2023. godine", saopštili su iz ministarstva.

Rusija umanjuje nivo diplomatskih odnosa sa Estonijom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Poslednjih godina rukovodstvo Estonije namerno uništava čitav niz odnosa sa Rusijom. Na rang državne politike uzdigli su totalnu rusofobiju i negovanje neprijateljstva prema našoj zemlji", napominje diplomatski resor. 

MSP Rusije nazvalo je odluku Estonije da radikalno smanji sastav ruske ambasade još jednim neprijateljskim korakom, potvrđujući liniju ka kolapsu odnosa između zemalja. 

Estonija: Ruski ambasador da napusti Talin kad i estonski ambasador Moskvu

"Estonija neće odstupiti od principa pariteta, o čemu smo obavestili Rusku Federaciju", rekao je Ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu i objasnio da to znači da ruski ambasador u zemlji Vladimir Lipajev mora da napusti Talin istovremeno sa odlaskom estonskog ambasadora Margusa Laidrea iz Moskve, prenosi ERR.

Prema njegovim rečima, ovo je praktična odluka koju će Ministarstvo spoljnih poslova doneti u bliskoj budućnosti, ali privremeni otpravnik poslova će u Moskvi preuzeti dužnosti ambasadora.

Ministar je dodao da će na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU obavestiti o ruskom koraku, i, kako navodi, definitivno će pozvati druge zemlje da slede princip pariteta koji je uvela Estonija.

Letonija i Litvanija se pridružuju hajci 

I vlasti Letonije su odlučile da snize nivo diplomatskih odnosa sa Rusijom, saopštio je šef diplomatskog resora Letonije Edgars Rinkevič.

"Zbog tekuće brutalne agresije Rusije na Ukrajinu i u znak solidarnosti sa Estonijom, Letonija će sniziti nivo diplomatskih odnosa sa Rusijom", napisao je Rinkevič na Tviteru.

I litvanske vlasti su danas odlučile da "smanje status diplomatskog predstavništva". Ruski ambasador u Viljnusu moraće da napusti Litvaniju, a prema odluci vlade, ruski generalni konzulat u Klajpedi će biti zatvoren.

image