Rusija

Rogozin: Testiramo svoj satelitski internet

Rezultati testiranja su za sada jako dobri, poručio je šef "Carskih vukova"
Rogozin: Testiramo svoj satelitski internetwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Dmitrij Rogozin, šef grupe vojnih savetnika "Carski vukovi", otkrio je danas da ruska vojska testira upotrebu satelitskog interneta, te da su u tom cilju u jednoj od artiljerijskih brigada postavljeni satelitski terminali domaće proizvodnje. Oni će se koristiti za vojne komunikacije, a do sada su, kako je rekao, pokazali veoma dobre rezultate.

"Mislim da satelitski internet nesumnjivo mora da postoji u vojsci", izjavio je Rogozin u intervjuu za "RIA Novosti".

Jedino na čemu je potrebno poraditi su algoritmi koji bi obezbedili neometano korišćenje satelitskog interneta čak i u uslovima kada neko pokušava da zagluši signal, dodao je. Ipak, šef "Carskih vukova" nije hteo da otkrije više informacija o novom pojačanju ruske vojske u vidu satelitskog interneta, rekavši da bi oglašavanje bilo koje suvišne informacije moglo da dovede do razotkrivanja bitnih informacija, što bi protivnici Rusije mogli da iskoriste za lakše ometanje signala na frontu.

On se osvrnuo i na terminale satelitskog interneta "Spejs eks" američkog biznismena Ilona Maska, dodavši da je ruska vojska uspela da zapleni neke od njih.

"Znamo kakvu su nam korist i štetu doneli svemirski komunikacioni sistemi 'Starlink' koje koriste Oružane snage Ukrajine, kao i svi ti uređaji, oprema, koju smo, uzgred, mi uspeli da zaplenimo", rekao je.

Mask je prethodno poslao Ukrajini preko 20.000 "Starlink" terminala. U početku, on je sam snosio sve troškove, nakon čega je izrazio protest, navodeći da je već potrošio oko 100 miliona dolara i apelujući na Pentagon da treba da preuzme sve troškove na sebe. Ipak, ubrzo je povukao svoj apel.

U decembru prošle godine, iz Kijeva su saopštili da je Ukrajina postigla dogovor sa "Spejs eksom" o isporuci još deset hiljada "Starlink" antena.

image