Svet

Mask otpustio visokog zvaničnika "Tvitera" povezanog sa FBI

Zvaničnik "Tvitera" otpušten posle niza kontroverzi
Mask otpustio visokog zvaničnika "Tvitera" povezanog sa FBIwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Glavni advokat "Tvitera" je "napustio" kompaniju u utorak, nakon otkrića da je pokušao da spreči objavljivanje dokumenata o ulozi društvene mreže u cenzuri pred izbore u SAD 2020. Pre nego što se zaposlio u "Tviteru", Džim Bejker je bio generalni savetnik FBI, gde je bio umešan u više kontroverzi.

"U jeku zabrinutosti oko moguće uloge Bejkera u suzbijanju informacija važnih za javni dijalog, on je danas napustio Tviter, poručio je direktor kompanije Ilon Mask.

Ubrzo nakon toga, novinar Met Taibi – koji je prošlog petka objavio prvu seriju "Tviter fajlova" – otkrio je da je Bejker bio uključen u "proveru" tih dokumenata i efikasno obustavio objavljivanje sledeće serije, bez Maskovog znanja.

Bejker je angažovan u junu 2020. kao zamenik Vidžaje Gadee – jednog od prvih direktora koje je Mask otpustio nakon kupovine kompanije u oktobru. Dokumenti objavljeni prošle nedelje pokazali su da je igrao glavnu ulogu u cenzurisanju činjenično tačne priče "Njujork posta" o sadržaju laptopa predsednikovog sina Hantera Bajdena uoči predsedničkih izbora 2020.

Bela kuća odbacila je otkrića koja je Taibi objavio kao "skretanje pažnje", dok je većina velikih američkih medija to podvela pod "sitnicu".

Kao zvaničnik FBI, Bejker je direktno učestvovao u podnošenju zahteva za izdavanje naloga za špijuniranje predsedničke kampanje Donalda Trampa, na osnovu fiktivnog "Stil dosijea" koji je sadržao optužbe o navodnoj korupciji i saradnji Trampove kampanje i Moskve.

Bejker je takođe blisko sarađivao sa direktorom Džejmsom Komijem, koji je novinarima doturio taj dosije i imenovao Roberta Milera za specijalnog savetnika zaduženog za ispitivanje navodne umešanosti Rusije u izbore u SAD 2016.

Demokratski operativac Majkl Susman iskoristio je kasnije Bejkera da privoli FBI da ispita lažnu tvrdnju o povezanosti Trampa i ruske Alfa banke.

Nakon što je 2018. napustio FBI, Bejkera je angažovao "Brukings", istraživački centar iz Vašingtona čiji je istraživač Igor Dančenko bio Stilov primarni podizvor. Na kraju je završio u "Tviteru", pomažući u suzbijanju priče koja je mogla da pomogne Trampu da bude ponovo izabran - a zatim je to pokušao da prikrije.

image