Rusija

Peskov: Diplomatija trenutno nije rešenje za ukrajinsku krizu

Isporuka skupih tenkova "Abrams" Ukrajini pašće na pleća evropskih poreskih obveznika, a samo Amerika će ostvariti dobit, ocenio je portparol Kremlja
Peskov: Diplomatija trenutno nije rešenje za ukrajinsku krizuwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da za sada nema izgleda da se diplomatskim putem reši ukrajinska kriza.

"Sada možemo samo da konstatujemo da trenutno nema izgleda za diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini", precizirao je Peskov.

On je dodao da su zapadni tenkovi "Abrams" skupi i da će njihov angažman u Ukrajini plaćati isključivo evropski poreski obveznici, a da će jedino Amerikanci ostvariti dobit.

"Sve će to pre svega pasti na pleća evropskih poreskih obveznika. Amerikanci će, kao i uvek, ostati bar na svome, ali najverovatnije sa dobrim profitom. Uveren sam da i mnogi stručnjaci razumeju apsurdnost te ideje. Samo što je ovaj plan u tehnološkom smislu prilično promašen, a što je najvažnije, ovo je jasno precenjivanje potencijala koji treba da doprinese Oružanim snagama Ukrajine. Ovo je još jedna, prilično duboka zabluda", istakao je.

Peskov je podsetio na svoju raniju izjavu da će i ovi tenkovi izgoreti kao i svi ostali, samo što ovi mnogo koštaju.

Ranije je "Vašington post", pozivajući se na američke zvaničnike, izvestio da najavljen transfer tenkova "Abrams" Kijevu neće stići u bliskoj budućnosti - najverovatnije će rokovi biti odloženi na mnogo meseci, ili čak godina.

TV kanal "Ej-Bi-Si", pozivajući se na jednog drugog američkog zvaničnika, izvestio je da tenkovi neće biti stavljeni Ukrajincima na korišćenje minimum još godinu dana, a da pre toga vlasti SAD treba da zaključe relevantne ugovore sa proizvođačima.

image