Rusija

Peskov o sastanku u NATO bazi Ramštajn: Ništa neće promeniti napredak Rusije

Zapad je u velikoj zabludi jer veruje da Kijev može da odnese pobedu u borbi protiv Rusije, rekao je portparol Kremlja
Peskov o sastanku u NATO bazi Ramštajn: Ništa neće promeniti napredak Rusijewww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi

Ništa se neće promeniti u pogledu napretka Rusije ka ostvarenju svojih ciljeva, ukazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov govoreći o današnjem sastanku u NATO bazi Ramštajn i mogućoj isporuci tenkova Kijevu.

"Posledice isporuke zapadnih tenkova Ukrajini biće sa predznakom minus. Ne treba preuveličavati značaj takvih snabdevanja, oni će Ukrajini doneti samo još više problema i ništa neće promeniti", rekao je Peskov.

U vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj danas se održava sastanak kontakt grupe za vojnu podršku Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ranije da očekuje da učesnici donesu odluku o nabavci teškog naoružanja za Oružane snage Ukrajine. Rusko ministarstvo spoljnih poslova je više puta napomenulo da će zapadno oružje "postati legitimna meta" za ruske oružane snage.

Prema rečima portparola Kremlja, Zapad je i te kako svestan svih problema koji prate takve isporuke.

"Svim ovim tenkovima je potrebno i održavanje i popravka, što će Ukrajini doneti nove probleme, a po pitanju napredka ruske vojske i postizanju naših ciljeva ništa se neće promeniti", dodao je Peskov.

Prema njegovim rečima, Zapad je u velikoj zabludi jer veruje da Kijev može da odnese pobedu u borbi protiv Rusije.

Odnosi sa SAD nikad gori 

Odnosi Rusije i SAD su na istorijski najnižoj tački i nema nade da se poboljšaju, smatra Peskov.

"Uprkos nadama koje smo na početku razgovora u Ženevi polagali, sve je ispalo vrlo loše po naše bilateralne odnose. Nažalost, bilateralni odnosi između Rusije i SAD su sada verovatno na najnižoj tački u istoriji. Nema nade da će se situacija poboljšati u skorije vreme", rekao je Peskov.

Da bi se sukob rešio, Zapad treba da vrati traku na kraj 2021. godine, kada je Ruska Federacija nudila da se razgovara.

"Neophodno je da se čuje Rusija i problemi na koje ona ukazuje. Potrebno je da se film odmota na početak prošle, ili čak pretprošle godine kada je Rusija predlagala pregovore i ukazivala na probleme koji su sada eskalirali. Tada niko nije želeo da nas čuje", rekao je portparol Kremlja, odgovarajući na pitanje šta bi mogao da bude izlaz iz konflikta.

Ono što je neophodno, prema njegovim rečima, jeste da se Zapad pokaje zbog cinizma.

"Treba da budu svesni cinizma i činjenice da se sada suočavaju sa negativnim posledicama igre koju su započeli, obmanjujući Moskvu i narod Donbasa u pokušajima da im prirede strašnu sudbinu koju je Rusija sprečila i nije dozvolila", dodao je on.

image