Rusija

Zaharova: Evropa se odala, rat u Ukrajini odavno su zakuvali

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova poručila da reči Analene Berbok i Angele Merkel potvrđuju da je Zapad unapred planirao rat sa Rusijom
Zaharova: Evropa se odala, rat u Ukrajini odavno su zakuvaliwww.globallookpress.com © Pool / Pool

Izjave nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok i bivše kancelarke Angele Merkel ukazuju da je Zapad unapred planirao rat protiv Rusije, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je aludirala na reči Berbokova koja je na sastanku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 24. januara evropske zemlje pozvala da prestanu da upiru prstom jedna u drugu, što je zgodnije i lakše, jer će u tom slučaju Rusija i Putin pobediti.

"Obraćam se i drugim državama, zašto niste isporučili tenkove i haubice PzH 2000, iako su ih isporučile Holandija i Nemačka. Završiće se samo podelom Evrope. Već sam nedavno rekla da, moramo više da uradimo za odbranu Ukrajine a po pitanju tenkova. A najvažnije je da to radimo zajedno, a ne da se igramo 'pronađi krivca' u Evropi, jer ratujemo protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih", rekla je tada Berbokova.

"Ako ovome dodamo otkrića Merkelove da su jačali Ukrajinu i da nisu računali na sporazume iz Minska, onda govorimo o unapred planiranom ratu protiv Rusije. I nemojte kasnije da kažete da 'niste čuli'", zaključila je Zaharova.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je ranije u intervjuu za nemački list "Cajt" da su posrednički napori Nemačke i Francuske u Minskim mirovnim sporazumima bili usmereni na to da se Ukrajini da vremena da "postane jača". Kasnije se sa njom složio i bivši predsednik Francuske Fransoa Oland.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su reči Merkelove bile neočekivane i razočaravajuće.

image