Rusija

Kakva je budućnost Donjecke Narodne Republike?

DNR pravi desetogodišnje planove razvoja sa ciljem da postane jedan od najrazvijenih regiona Rusije
Kakva je budućnost Donjecke Narodne Republike?www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Donjecka Narodna Republika narednih deset godina postaće razvijen deo Ruske Federacije, koji će u državnu kasu davati više nego što će iz nje uzimati, poručio je danas za TASS predsednik vlade DNR Vitalij Hocenko.

Ovo će, kako je objasnio, biti moguće i zahvaljujući tome što će za taj period industrijska proizvodnja u regionu porasti za 50 odsto.

"Danas regioni pomažu Donjeckoj Republici, a u budućnosti će naš region pomagati svima. Po broju prirodnih nalazišta, preduzeća, jakih i vrednih ljudi bićemo među vodećima (regionima u zemlji). Za 10 godina planiramo da postanemo 'region donator'. Tako smo zacrtali, tako da u programu društveno-ekonomskog razvoja (regiona) piše da za 10 godina treba više da doprinosimo budžetu Ruske Federacije, nego što ćemo iz njega uzimati", optimistično je rekao Hocenko.

Komentarišući industrijsku proizvodnju, on je kazao da je u koordinaciji sa Moskvom odlučeno da bi region svake godine trebalo da beleži industrijski rast od pet odsto, što bi u perspektivi od deset godina značilo rast od oko 50 odsto u poređenju sa sadašnjim trenutkom.

"Planiramo da obnovimo više od 18 krupnih preduzeća na teritoriji naše republike, u njenom oslobođenom delu", dodao je. Među njima se nalazi i metalurški kompleks "Azovstalj" koji je u jednom periodu prošle godine bio i centar najžešćih sukoba.

Kompleks je konačno oslobođen 20. maja prošle godine, a na njegovoj teritoriji, kako je otkrio Hocenko, biće izgrađen industrijski park, industrijski tehnopark i eko-industrijski park.

Ova teritorija još uvek je minirana i trenutno se radi na čišćenju terena, poručio je. Procenjuje se da će akcija čišćenja kompleksa biti završena tokom prvih šest meseci ove godine.

"Biće potrebno najmanje 10 godina da se ovaj teren potpuno očisti i obnove energetika, gas, voda", rekao je predsednik vlade DNR.

Osim toga, država će, kako je ocenio, najverovatnije na proleće doneti i zakone o stvaranju posebne ekonomske zone u četiri novopripojena regiona. To bi značilo da će u njima biti na snazi režim sličan onome koji je na Krimu, pojasnio je Hocenko.

"Vlada Rusije radi na tome. Nadamo se da će na proleće on (zakon) biti gotov", poručio je.

Podsetimo, teritorija Donbasa bila je jedan od najrazvijenih delova Ukrajine. 

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev pre dva dana je skrenuo je pažnju da je Ukrajina tokom vojne operacije i nakon referenduma izgubila teritorije koje su odgovarale za oko 40 odsto njenog industrijskog potencijala i oko 15 odsto bruto domaćeg proizvoda. Kijev više nema pristup mineralnim rezervama čija je vrednost procenjena na oko 12 triliona dolara, poručio je Medvedev, dodajući da zemlju očekuje kompletno uništenje industrije, hiperinflacija, veliko siromaštvo i totalna nezaposlenost.

image