Rusija

Rjabkov: Trenutno nema dijaloga između SAD i Rusije o Ukrajini

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova kaže da se ne praktikuju nikakvi sastanci, nikakvi specijalizovani formati za ovakvu vrstu konsultacija, kao i da su SAD veoma "labave" u pogledu svojih obaveza prema Ugovoru o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START)
Rjabkov: Trenutno nema dijaloga između SAD i Rusije o Ukrajiniwww.globallookpress.com © Igor Sinitsyn/imageBROKER.com

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da trenutno nema dijaloga između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o Ukrajini.

"Trenutno se ne vodi nikakav dijalog o Ukrajini i specijalnoj vojnoj operaciji. Postoji samo komunikacija između Stejt departmenta sa ambasadom SAD u Moskvi i kao ambasadom Rusije u Vašingtonu, ima povremenih telefonskih poziva na drugim nivoima, ali se ne praktikuju nikakvi sastanci, nikakvi specijalizovani formati za ovakvu vrstu konsultacija. Bar u ovom periodu to nije slučaj", napomenuo je Rjabkov.

On je rekao da ne zna ništa o navodnim kontaktima šefa CIA Vilijama Bernsa i ruske strane.

"Ne znam ništa o takvim kontaktima. I nije baš jasno odakle dolazi ova vrsta informacija i za koju svrhu su poruke koje izazivaju talas spekulacija", rekao je Rjabkov odgovarajući pisanje medijskih izveštaja da je Berns ponudio Moskvi 20 odsto teritorije Ukrajine.

Američki predsednik Džozef Bajden navodno je poslao šefa CIA Vilijama Bernsa u tajnu misiju u Moskvu, a zatim u Kijev sredinom januara, navodi se u izveštaju "Noje Ciriher cajtunga" (NNZ). Bela kuća i CIA su odmah reagovala na izveštaj švajcarsko-nemačkog lista, rekavši da nije tačno da su SAD ponudile Rusiji 20 odsto ukrajinske teritorije kao deo mirovnog predloga.

Portparol Dmitrij Peskov demantovao je ove navode.

SAD se slabo pridržava svojih obaveza iz START-a

Kako je Rjabkov naveo, SAD su veoma "labave" u pogledu svojih obaveza prema Ugovoru o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START), napominjući da su brojne odredbe ugovora mnogo pre početka specijalne operacije u Ukrajini postale predmet njihovog de fakto poricanja od strane Amerikanaca.

"Sami Amerikanci su veoma labavi u svojim obavezama prema START-u. Ako pažljivo pročitate preambulu ugovora, videćete niz odredbi u njemu, počev od nedeljivosti bezbednosti, fiksiranja namere da poslujete kao partner, popravljajući odnos između strateškog ofanzivnog i strateškog odbrambenog naoružanja. Sve ove odredbe, pre početka specijalne vojne operacije, bile su uglavnom predmet de fakto poricanja američke strane, s obzirom na neprijateljsku politiku prema Rusiji koju Vašington vodi poslednjih godina", rekao je.

Prema njegovim rečima, kao i obično, Vašington optužuje Rusiju da zanemaruje svoje obaveze prema START-u.

"Mi se ne odričemo ugovora, mi smo mu posvećeni, u potpunosti se pridržavamo centralnih odredbi o brojčanim ograničenjima za lansirne rakete i bojeve glave. Uvek smo to radili i nastavićemo da radimo i dalje", naglasio je. 

On je napomenuo da je u toku rad na ostalim odredbama sporazuma.

"Nastavljamo da radimo na drugim odredbama ugovora, uključujući i one koje se odnose na razmenu informacija u okviru njega. Nadamo se da će slični koraci uslediti i sa američke strane, pokazujući u praksi da su SAD spremne da se pridržavaju ovog dokumenta", poručio je.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova rekao je da je prošle nedelje razgovarao sa novom ambasadorkom SAD u Moskvi Lin Trejsi o situaciji oko Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja.

"Tema razgovora tokom našeg sastanka bila je situacija oko START-a. Nakon toga su Amerikanci objavili svoje tvrdnje prema nama po ovom pitanju. Nije bilo ničeg neočekivanog ili iznenadnog u njihovom nastupu. Činjenica je da je pokušaj američke strane da se sve što je u vezi sa radom bilateralne konsultativne komisije predstavi kao jedna sasvim zasebna priča, koja gleda van konteksta onoga što se dešava u Ukrajini i oko nje. Sada je to sve ima javni karakter", zaključio je.

image