Rusija

Gradonačelnik Marijupolja: Izgradićemo bazu za Crnomorsku flotu

Zamenik premijera Ruske Federacije Marat Šakirzijanovič Khusnulin posetio je Marijupolj i naredio da što pre počne obnavljanje privatnih kuća
Gradonačelnik Marijupolja: Izgradićemo bazu za Crnomorsku flotuGetty © Photo by Pierre Crom/Getty Images

Gradonačelnik Marijupolja Oleg Morgun rekao je da se nada da će se u tom gradu izgraditi baza za rusku Crnomosku flotu.

"U brodogradilištu Azov biće baza za Crnomorsku flotu", rekao je Morgun.

Prema njegovim rečima, kompanija je sačuvala dosta potrebnih stvari.

"Ima dosta mašina koje melju šahtove. Momci su to sačuvali, čak i podmazali. Obišli smo upravne zgrade, pristaništa, molove, tako da smo sigurni da će sve funkcionisati", dodao je on.

Trenutno Crnomorska flota Ruske Federacije ima nekoliko baza, posebno u Sevastopolju i Novorosijsku.

Azovsko brodogradilište je preduzeće u Marijupolju specijalizovano za popravku brodova, brodogradnju i mašinstvo.

Počinje obnova porušenih privatnih kuća

Morgun je dodao da 32.500 privatnih kuća od skoro 40.000 oštećeno je i uništeno u Marijupolju za skoro tri meseca rata i da će one početi da se obnavljaju ove godine.

"Zamenik premijera Ruske Federacije Marat Šakirzijanovič Khusnulin je posetio naš grad i naredio da što pre počne obnavljanje privatnih kuća, jer je dosta toga uništeno. Oštećeno je 32,5 hiljade. Od 1. marta spremni smo da počnemo. Planiramo da u roku od tri godine sve završimo", naveo je on.

Prema njegovim rečima, u Marijupolju ima ukupno 39,9 hiljada privatnih kuća, od kojih je samo 7,5 hiljada ostalo netaknuto.

Grad Marijupolj je pod kontrolom Rusije od maja prošle godine, nakon što su se poslednje ukrajinske trupe predale. Vojnici, od kojih su mnogi pripadnici neonacističkog puka Azov, proveli su nedelje braneći čeličanu Azovstalj, veliku sovjetsku fabriku sa masivnim podzemnim delom dizajniranim da služi kao bunker tokom rata.

image
VV inauguration
banner