Rusija

Borbe oko Bahmuta traju, ruska vojska zauzima Paraskovjevku

Zauzimanje Paraskovjevske, susednog sela, seče put kojim ukrajinska vojska dobija zalihe
Borbe oko Bahmuta traju, ruska vojska zauzima Paraskovjevkuwww.globallookpress.com © Madeleine Kelly

Ruske jedinice se bore u oblasti Paraskovjevke, zauzimanje sela će preseći poslednji put snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu (Artemovsku), rekao je lider DNR Denis Pušilin za "Pervij kanal".

Prema njegovim rečima, nakon oslobođenja Krasne Gore, gde se i dalje čisti teren, pojavila se mogućnost da se snaga usmeri na selo Paraskovijevka, gde se već vode žestoke borbe.

"Ovo naselje nam omogućava da izađemo i blokiramo put za Časov Jar, poslednji put kojim se snabdevaju ukrajinske trupe", rekao je zvaničnik.

Naglasio je da komanda Oružanih snaga Ukrajine preduzima predvidljive akcije, kao što je blokiranje slobodnog ulaska u Bahmut, kao i da ruska strana ne očekuje da će neprijatelj odustati bez borbe.

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je juče da su dobrovoljci jurišnih odreda uz vatrenu podršku raketnih trupa i artiljerije oslobodile Krasnu goru u Donjeckoj Narodnoj Republici. Krasna Gora i Paraskovjevka se nalaze između Bahmuta i Soledara.

Bahmut je važno trasnsportno čvorište za snabdevanje ukrajinske vojske, nalazi se u delu DNR koji kontroliše Kijev severno od Gorlovke.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bi mogao da izgubi poverenje Zapada ako ukrajinska vojska u Bhamutu bude opkoljena ili pretrpi velike gubitke, piše "Val strit džurnal".

"Kijev plaća skupu cenu za ovaj grad, što bi moglo da potkopa kredibilitet administracije predsednika Zelenskog i na domaćem i na međunarodnom terenu", piše list.

Moskva će dobiti novu snagu, a Zelenski će pasti u očima Zapada, ako ruska vojska preuzme kontrolu and Bahmutom, navodi izvor i dodaje da ruska vojska nastavlja da se kreće napred.

Pušilin je rekao da se žestoke borbe vode i oko Ugljedara, gde ruska vojska polako napreduje.

I potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko javlja da su na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu operativno-taktička avijacija i artiljerija grupe trupa "Vostok" nanele složen vatreni poraz ukrajinskoj vojsci.

"Ukrajinska vojska je izgubila 40 vojnika, jedan tenk, tri borbena oklopna vozila i dve haubice Msta-B i D-30. Takođe u oblasti sela Malinovka, Zaporoška oblast, uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine", precizirao je Maročko.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog rada minobacačkih posada 2B14 "Podnos" Centralnog vojnog okruga u zoni Specijalne vojne operacije.

image