Svet

Kijev moli Zapad za municiju: Ruska vojska je mnogo bolje opremljena, ofanziva neizbežna

Ukrajinska zvaničnica poručila da je Moskva bolje opremljena za nastavak Specijalne vojne operacije
Kijev moli Zapad za municiju: Ruska vojska je mnogo bolje opremljena, ofanziva neizbežna© Tanjug/Ukrainian Armed Forces via AP

Ukrajina je pozvala svoje zapadne saveznike da im "odmah" isporuče municiju i artiljeriju, upozoravajući da joj ponestaju zalihe za odbranu od nove ruske ofanzive za koju Kijev strahuje da je neizbežna.

Zahtev potpredsednice vlade Olge Stefanišine usledio je na dan kada je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski počeo turu po zapadnim prestonicama tražeći borbene avione i tešku artriljeriju.

"Ono što je krajnje hitno je... municija i artiljerija koja nam je odmah potrebna da bismo bili sigurni da možemo da operišemo sa novom vojnom opremom koju smo dobili", rekla je Stefanišina u intervjuu za "Fajnenšel tajms". "Nemamo količinu municije koja nam je potrebna", dodala je ona.

Kijev se priprema za neizbežnu rusku ofanzivu i pokušava da zauzme više teritorije u regionu Donbasa, navodi list. Ukrajinska vojska troši municiju neviđenom brzinom, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa zalihama, dodaje "Fajnenšel tajms".

Procenjuje se da Ukrajina ispaljuje više od 5.000 artiljerijskih metaka svakog dana - koliko jedna manja evropska zemlja potroši tokom cele godine.

Ta stopa upotrebe je napravila ogroman pritisak na evropske proizvođače municije, otežavajući izazove u lancu snabdevanja i produžavajući vreme isporuke za mnoge municije.

Stefanišina, najviši zvaničnik Zelenskog za evropske integracije, upozorila je da Moskva ima resurse, municiju i rezerve da nastavi svoju operaciju.

image