Rusija

Švajcarska priznala: Nemamo osnova da zaplenjenu rusku imovinu damo Kijevu

Ustav Švajcarske brani nam da rusku imovinu predamo Ukrajini, navodi se u saopštenju vlade u Bernu
Švajcarska priznala: Nemamo osnova da zaplenjenu rusku imovinu damo Kijevuwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Vlada Švajcarske priznala je da bi predaja zaplenjene ruske imovine Kijevu bila protivzakonita.

Na sajtu Federalnog saveta Švajcarske navodi se da je država, nakon konsultacija sa pravnim savetnicima, "došla do zaključka da zaplena ruske imovine nije u skladu sa zakonom te zemlje".

"To bi protivrečilo garancijama koje daje Ustav", navodi se u saopštenju.

Odluka je doneta nakon analize radne grupe koju je odredila Savezna kancelarija za pravosuđe, a usled mnogobrojnih predloga iz Evropske unije da se zaplenjena sredstva pošalju Kijevu.

Tokom nedelje mediji su preneli da je vlada Švajcarske zaplenila rusku imovinu u vrednosti od 8,1 milijarde američkih dolara, dok je banka "Kredi Svis" dodala da je na sve to zaplenila i dodatnih više od 19 milijardi dolara.

EU je ranije tokom dana usvojila odluku o stvaranju posebne radne grupe koja bi izučavala pod kakvim okolnostima bi bilo moguće poslati Ukrajini sve ono što je Unija zaplenila od Rusije. Premijer Švedske juče je poručio da Unija do sada nije imala sličan zadatak, te da nema modela iz prakse koji bi se mogao iskoristiti u slučaju Ukrajine i Rusije.

Ipak, iako je EU zaplenila sredstva u iznosu od 258 milijardi američkih dolara, u Briselu još ne znaju gde se "krije" najveći deo tog novca, preneo je ranije "Blumberg". Za sada je, prema pisanju ovog medija, locirano samo 14 odsto svih aktiva, što iznosi oko 36,4 milijarde dolara. 

Uprkos današnjoj odluci vlade, Švajcarska će i dalje nastaviti da podržava Ukrajinu u konfliktu sa Rusijom.

"Rusija je prekršila međunarodno pravo napadom na Ukrajinu i stoga ima obavezu da Ukrajini plati odštetu", naglašeno je u današnjem dokumentu.

image