Ekonomija

Ruski ekonomista: Evropska unija je postala američka periferija

Ruska ekonomija je u uslovima sankcija prevazišla glavne poteškoće, a rast proizvodnje električne energije u 2022. pokazuje da će prerađivačka industrija rasti ne samo u sloganima političara, već i u stvarnosti, ukazuje direktor Instituta za novo društvo Vasilij Koltašov
Ruski ekonomista: Evropska unija je postala američka periferijawww.globallookpress.com © IMAGO/Silas Stein

Evropska unija je glavna žrtva sankcija i glavna žrtva američke politike prema Rusiji, jer se zapravo našla u poziciji američke periferije, rekao je ruski ekonomista i politikolog, direktor Instituta za novo društvo Vasilij Koltašov u intervjuu za ruski časopis "Meždunarodnaja žiznj".

Prema njegovim rečima, na Zapadu je 2022. godina bila teška za ekonomiju, a nakon sumiranja prošlogodišnjih rezultata nameće se zaključak da su Evropsku uniju snašli posebno veliki problemi.

"SAD uništavaju ekonomiju zemalja EU, uništavaju njihove proizvodne industrije, radna mesta – sve je uništeno. I kao rezultat, dobijamo situaciju da više nema nekadašnjeg jedinstva unutar Zapada, a da ne govorimo o nekakvoj 'zlatnoj milijardi'. Štaviše, ranije je evropska privreda napredovala upravo zahvaljujući tome što je dobijala ruske resurse po dugoročnim ugovorima i prerađivala ih", naglasio je ekspert.

Ruska ekonomija je u uslovima sankcija i ograničenja u velikoj meri prevazišla teškoće, rekao je Koltašov i dodao da rast proizvodnje električne energije u 2022. godini pokazuje da će prerađivačka industrija rasti ne samo u sloganima političara, već i u stvarnosti, i to se dešava.

Početkom 2023. godine mnogi zapadni analitičari su izjavili da u 2022. nije bilo kolapsa ruske ekonomije, primetio je Koltašov.

"Da, Rusija je zabeležila pad BDP-a, da, ruska trgovina je morala da prođe kroz veoma tešku godinu, ali smo sa železnicama dobro prošli, ogromni vozovi su poslati na istok, i generalno gledano, zabeležen je nagli porast prihoda u mnogim segmentima", rekao je direktor Instituta za novo društvo.

Podsetio je da je čak i Međunarodni monetarni fond morao da prizna činjenicu da će ruska ekonomija 2023. godine imati pozitivan rast BDP-a.

image