Ekonomija

Stručnjaci: Ograničenje cena ruske sirove nafte bio je totalni peh

"To dovodi do pitanja šta će se desiti sa sankcijama koje dolaze u vezi sa rafinisanim proizvodima, jer izgleda da sankcije jednostavno ne funkcionišu", ocenio je šef analitičke kompanije "Senki risrč" Pol Senki
Stručnjaci: Ograničenje cena ruske sirove nafte bio je totalni pehwww.globallookpress.com © Lars Klemmer/dpa

Sankcije na rusku sirovu naftu su "potpuno propale", a nova ograničenja cena takođe bi se mogla pokazati neefikasnim, rekli su analitičari za Si-En-Bi-Si.

Evropska unija razmatra da od nedelje uvede novo ograničenje cene za pročišćene naftne proizvode iz Rusije.

EU je sa članicama G7 i Australijom prethodno zabranila zapadnim kompanijama za pomorski prevoz, osiguranje i druge usluge da rade sa ruskom sirovom naftom ukoliko ona nije plaćena po ceni ispod 60 dolara po barelu.

Međutim, predsednik i vodeći stručnjak analitičke kompanije "Senki risrč" Pol Senki izjavio je za američku televizijsku mrežu da su ograničenje cene ruske nafte "izmislile birokrate sa diplomama iz finansija" i dodao da "niko od njih zaista ne razume tržište nafte".

Uvođenje ograničenja bio je "totalni peh, potpuno je propalo", dodao je on.

Senki je naglasio da zbog neuspeha ograničenja globalno tržište nafte trpi posledice, pošto tok ruske nafte nije prekinut, a ruski proizvođači su, dodao je, "održali izvoz na visokom nivou".

"Čuo sam iz jednog sjajnog izvora da se Saudijci pitaju kako to da ruska nafta još teče", rekao je on.

"To dovodi do pitanja šta će se desiti sa budućim sankcijama vezi sa rafinisanim naftnim proizvodima, jer izgleda da one jednostavno ne funkcionišu", ocenio je stručnjak.

Senki je takođe ukazao da su odnosi u poslovanju naftom "namazani" i da postoji mnogo različitih načina da se sankcije zaobiđu.

On je pozvao na razmatranje primera povećanja izvoza nafte iz Malezije u Kinu, koji trenutno iznosi 1,5 miliona barela dnevno. "Mislim da to nije malezijska nafta", rekao je Senki i dodao da dosta nafte teče "van tih teorijskih ograničenja."

Članice EU treba da u petak donesu rešenje o predlogu Evropske komisije da se cena rafinisanih ruskih naftnih proizvoda ograniči na 100 dolara za proizvode poput dizela, odnosno 45 dolara po barelu za proizvode poput mazuta.

Odluka je trebalo da bude donesena u sredu ali je odložena zbog neusaglašenosti članica, naveli su diplomatski izvori za Rojters.

Osnivač analitičarske firme "Vanda insajts" Vandana Hari rekla je za Si-En-Bi-Si u četvrtak da ni ona ne smatra da će predstojeće ograničenje imati učinka.

"Ograničenje cene sirove nafte prošlo je bez većih posledica", zaključila je ona i dodala da će planirano ograničenje cena dizela i rafinisanih proizvoda "verovatno takođe biti nebitno."

Umesto toga, ruska nafta će pronaći put na tržištima "gde je i dalje dobrodošla", poput Kine i Indije, ukazala je Hari.

"Kina i Indija su prošle godine imale velike koristi od znatno sniženih cena ruske sirove nafte, a isto će se dogoditi i sa ruskim rafinisanim proizvodima", primetila je Hari.

image