Rusija

Gas i nafta u prvom planu saradnje: Putin razgovarao sa predsednikom Alžira i premijerom Jermenije

Potvrđen je dalji zajednički rad na svetskim energetskim tržištima, uključujući i u formatu OPEK+ i u okviru Foruma izvoznika gasa", navodi se u saopštenju Kremlja
Gas i nafta u prvom planu saradnje: Putin razgovarao sa predsednikom Alžira i premijerom JermenijeNone © Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Alžira Abdelmajidom Tebunom o daljem radu na svetskim energetskim tržištima, OPEK+ i u okviru Foruma izvoznika gasa, saopštili su u Kremlju.

"Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin razgovarao je sa predsednikom Narodne Demokratske Republike Alžir Abdelmajidom Tebunom. Potvrđen je dalji zajednički rad na svetskim energetskim tržištima, uključujući i u formatu OPEK+ i u okviru Foruma izvoznika gasa", navodi se u saopštenju.

Takođe, dogovoreno je intenziviranje kontakata na različitim nivoima i priprema važnih bilateralnih dokumenata, a konstatovano je da se saradnja zasnovana na tradicijama prijateljstva i međusobnog poštovanja stalno razvija.

Putin razgovarao sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom

Putin je danas razgovarao i sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom o primeni trilateralnih sporazuma o Karabahu, saopštila je pres-služba kabineta jermenskog premijera.

"Tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom, Pašinjan se dotakao humanitarne krize koja je nastala u Nagorno-Karabahu kao rezultat azerbejdžanske nezakonite blokade koridora Lačin i istakao važnost da Rusija preduzme neophodne korake za njeno prevazilaženje", navodi se u saopštenju.

Napominje se da se razgovaralo i o aktivnostima ruske mirovne misije u Nagorno-Karabahu.

"Sagovornici su razgovarali o primeni trilateralnih sporazuma koje su potpisali lideri Jermenije, Rusije i Azerbejdžana 9. novembra 2020., 11. januara 2021., 26. novembra i 31. oktobra 2022. Razmenjena su mišljenja i o drugim pitanjima o jermensko-ruskoj saradnji", dodaje se.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 12. decembra prošle godine azerbejdžanska strana blokirala put Stepanakert-Goris, jedini autoput koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom. Upravo oko čega ruski mirovni kontingent pregovara sa predstavnicima Azerbejdžana, kako bi se nastavilo nesmetano kretanje civilnog transporta u ovom pravcu.

Američki Stejt department je takođe pozvao azerbejdžansku stranu da deblokira koridor Lačin. Baku je ono što se dešava, nazvao "protestnom akcijom građanskih aktivista i ekologa protiv nelegalnih aktivnosti jermenske strane".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da bi pitanje koridora Lačin u Nagorno-Karabahu moglo biti rešeno u bliskoj budućnosti. On je primetio da je Moskva ponudila Bakuu i Jerevanu sledeći mehanizam: ruske mirovne snage treba da imaju ovlašćenja prema trilateralnom sporazumu da kontrolišu saobraćaj duž koridora Lačin.

image