Svet

Uspešan sastanak sa Putinom: Jermenija i Azerbejdžan uzdržaće se od upotrebe sile

Nikol Pašinjan i Ilham Alijev, nakon sastanka u Sočiju, pozdravili spremnost Ruske Federacije da nastavi da doprinosi normalizaciji odnosa
Uspešan sastanak sa Putinom: Jermenija i Azerbejdžan uzdržaće se od upotrebe sileAP © Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev pozdravili su spremnost Moskve da doprinese normalizaciji odnosa između Jerevana i Bakua.

"Lideri Republike Azerbejdžan i Republike Jermenije pozdravili su spremnost Ruske Federacije da nastavi da na svaki mogući način doprinosi normalizaciji odnosa, obezbeđujući stabilnost i prosperitet u Južnom Kavkazu", navodi se u saopštenju koje je objavljeno nakon trilateralnog sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prilikom susreta u Sočiju takođe je dogovoreno da se strane uzdrže od upotrebe sile ili pretnje njenom upotrebom, razgovaraju i rešavaju sva problematična pitanja isključivo na osnovu međusobnog priznavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica u skladu sa Poveljom UN i Deklaracijom iz Alma Ate iz 1991. godine, prenose RIA Novosti.

Obe strane su akcentovale značaj stvaranja pozitivne atmosfere između Azerbejdžana i Jermenije za nastavak dijaloga između predstavnika javnosti, stručnih zajednica i verskih lidera uz pomoć Rusije, kao i pokretanje trilateralnih međuparlamentarnih kontakata u cilju jačanja poverenja između naroda dveju zemalja.

"Ponovo smo potvrdili našu posvećenost striktnom pridržavanju svih ovih sporazuma u interesu sveobuhvatne normalizacije azerbejdžansko-jermenskih odnosa, obezbeđivanja mira, stabilnosti, bezbednosti i održivog ekonomskog razvoja Južnog Kavkaza. Saglasni smo se da je potrebno da uložimo dodatne napore u cilju hitnog rešavanja problema i preostalih zadataka, uključujući blok humanitarnih pitanja", dodaje se u saopštenju.

Putin je ranije rekao da je sastanak u Sočiju bio veoma koristan i da je stvorena veoma povoljna atmosfera za buduće sporazume.

Prema rečima ruskog predsednika, današnji razgovori u Sočiju su pokazali je dogovor moguć, jer su sve strane zainteresovane za normalizaciju odnosa. Putin je takođe napomenuo da će Moskva učiniti sve da se okonča sukob.

image