Svet

Alžir očekuje da postane član BRIKS-a već 2023. godine

Članstvo u toj grupi doneće nove investicije i ekonomsku dobit za Alžir, rekao predsednik Tebun
Alžir očekuje da postane član BRIKS-a već 2023. godinewww.globallookpress.com © Algerian Presidency Office

Alžir bi mogao da postane član BRIKS-a već naredne godine, rekao je predsednik te zemlje Abdelmadžid Tebun. Ova severnoafrička država izrazila je interesovanje da postane članica grupe koju već čine Rusija, Kina, Indija, Brazil i Južna Afrika.

Tebun je svoje predviđanje izneo tokom razgovara sa predstavnicima medija, gde je govorio o ekonomskim planovima njegove vlade. Alžir planira da poveća javne investicije i diverzifikuje izvoz, kako bi smanjio udeo energenata u njemu i tako ispunio uslove za članstvo u BRIKS-u, rekao je alžirski predsednik.

Alžir je vodeći proizvođač prirodnog gasa i jedan od najvećih izvoznika energenata u regionu.

Članstvo u BRIKS-u pomoglo bi Alžiru da započne ambiciozne infrastrukturne projekte, poput transnacionalne železnice koja bi popravila povezanost za regionom Sahela, rekao je Tebun.

BRIKS, koji je prvobitno bio "BRIK", je termin koji su ekonomisti skovali kako bi nazvali četiri nacije sa potencijalom da dominiraju svetskom ekonomijom u 21. veku. Rusija, Kina, Indija i Brazil formirale su grupu krajem prve decenije ovog veka, i ubrzo im se priključila i Južna Afrika, dodajući "S" skraćenici.

Alžir se zvanično projavio za članstvo u BRIKS-u u novembru, nekoliko meseci nakon što su Kina i Iran to učinile na samitu održanom krajem juna u Kini. Pored ovih zemalja, interesovanje za članstvo u BRIKS-u izrazili su i Egipat, Saudijska Arabija i Turska.

image