Svet

Gasni gigant Alžir protiv ograničenja cene gasa u EU

Energetska tržišta moraju da ostanu slobodna kako bi se investicije mogle nastaviti, rekao je ministar energetike Alžira Mohamed Arkab
Gasni gigant Alžir protiv ograničenja cene gasa u EUwww.globallookpress.com

Najveći afrički izvoznik gasa Alžir izjasnio se protiv ograničenja cene prirodnog gasa u Evropskoj uniji, uz ocenu da bi to ugrozilo ulaganja u postrojenja.

"Alžir ne podržava ograničavanje cena", rekao je ministar energetike Mohamed Arkab nakon što su ministri energetike EU dogovorili ograničenje.

"Energetska tržišta moraju da ostanu slobodna da bi investicije mogle da se nastave. Alžir se smatra pouzdanim i sigurnim dobavljačem za Evropu i mi smo u potpunosti saglasni sa našim evropskim partnerima kada su u pitanju dugoročne cene", rekao je Arkab na konferenciji za novinare, prenosi državna novinska agencija APS.

Gornja granica cena u EU, dogovorena u ponedeljak posle višemesečnih pregovora, primenjivaće se od 15. februara i važiće godinu dana.

Na ministarskom sastanku u Briselu je, nakon više meseci debata i neslaganja, dogovoreno da cena gasa bude ograničena na 180 evra po megavat-satu, a mera će biti aktivirana ukoliko cena bude veća od tog nivoa tri dana za redom.

image