Rusija

Rusija pozvala Bliski istok da zajedno proizvode oružje

Generalni direktor "Rosoboroneksporta" Aleksandar Mihejev rekao je da se razmatraju opcije za zajedničko stvaranje savremenih visokotehnoloških proizvoda, uključujući lovca pete generacije "Šah-mat"
Rusija pozvala Bliski istok da zajedno proizvode oružjeGetty © Photo by Andrea DiCenzo/Getty Images

Generalni direktor "Rosoboroneksporta" (ROE) Aleksandar Mihejev rekao je da Rusija nudi zemljama Bliskog istoka da zajedno proizvode oružje, uključujući učešće u projektu lakog lovca pete generacije "šah-mat".

"Danas aktivno radimo na predlozima o najrelevantnijim oblicima partnerstva za bliskoistočne države, pre svega u vezi sa transferom tehnologije, zajedničkim razvojem i korišćenjem ofset programa. 'Rosoboroneksport' razmatra opcije za zajedničko stvaranje savremenih visokotehnoloških proizvoda, uključujući lovca pete generacije 'Šah-mat'", rekao je Mihejev.

On je dodao da su tu i druge perspektivne oblasti vojno-tehničke saradnje sa zemljama regiona, projekti zajedničkog razvoja i proizvodnje sistema PVO, kao i opreme za mornaricu i naoružanja za kopnenu vojsku.

Šef ROE je to izjavio uoči međunarodne izložbe naoružanja IDEKS-2023, koja će biti održana od 20. do 24. februara u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabiju.

"Šah-mat" je prvi ruski jednomotorni avion pete generacije koji je razvio Suhoj, deo Rostehove korporacije. Lovac je predstavljen u julu 2021. godine na Sajmu vazduhoplovstva MAKS-2021, a inostrana premijera održana je iste godine u Dubaiju.

Njegove ključne karakteristike su nevidljivost, mala potrošnja po satu leta i visoke performanse.

image