Rusija

Strane farmaceutske kompanije ne napuštaju rusko tržište

Zamenik ministra zdravlja Ruske Federacije Sergej Glagoljev izjavio je da od februara nijedna od stranih farmaceutskih kompanija nije napustila Rusiju
Strane farmaceutske kompanije ne napuštaju rusko tržište© Unsplash

Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije saopštilo je da od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini ​nijedna od stranih farmaceutskih kompanija nije napustila rusko tržište.

"Nijedna od stranih farmaceutskih kompanija nije napustila naše tržište u poslednjih osam meseci", izjavio je danas zamenik ministra zdravlja Rusije Sergej Glagoljev na konferenciji "FARMEDIJATIV 2022", prenose RIA Novosti.

On je napomenuo da su zabeleženi izolovani slučajevi smanjenja ponude lekova kod pojedinih proizvođača, ali da je uspešno pronađena zamena za njih.

U martu su velike farmaceutske kompanije "Pfizer", "Lilly", "AbbVie", "Sanofi" i "MSD" odbile da sprovode istraživanja u Rusiji. Američki "Gilead" suspendovao je neke poslove, a "Takeda" i "Astellas" su ukinuli klinička ispitivanja.

U aprilu, mnogi strani proizvođači lekova najavili su da neće pokretati nova ispitivanja lekova, što je ruskim centrima pretilo gubitkom skoro polovine ugovora, kao i smanjenjem plata lekarima.

Američki "MSD" je u julu obustavio isporuke vakcina protiv malih boginja, rubeole, morbila i zauški u Rusku Federaciju.

image