Rusija

Rusi lete na Mesec

"Luna-25" bi trebalo da postane prva domaća letelica u savremenoj Rusiji na prirodnom satelitu Zemlje
Rusi lete na Mesecwww.globallookpress.com © Roscosmos/via Globallookpress.com

Ruska državna korporacija za kosmičke aktivnosti "Roskosmos" saopštila je da je lansiranje prve misije na Mesec u istoriji moderne Rusije zakazano za 13. jul, prenosi TASS.

"Lansiranje letelice 'Luna-25', uzimajući u obzir astronomski 'prozor' 2023. godine, zakazano je za 13. jul 2023. godine", navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Roskosmosa Jurij Borisov krajem prošle godine rekao je da je letelica "Luna-25" trebalo da ode na Zemljin satelit još 2015. godine, ali da je lansiranje stalno odlagano, jer su postojali problemi u karakteristikama Doplerovog merača brzine i dometa koji ne odgovaraju zahtevima tehničkih specifikacija. 

Predsednik Vladimir Putin je u aprilu 2022. godine najavio da će Rusija obnoviti lunarni program i pokrenuti međuplanetarnu automatsku stanicu Luna-25 (ranije nazvana "Luna Glob"). On je dodao da bi lansiranje trebalo da bude u trećem kvartalu 2022. godine.

"Luna-25" bi trebalo da postane prva domaća letelica u savremenoj Rusiji na prirodnom satelitu Zemlje. Svrha projekta je slanje automatske sonde za istraživanje u regionu južnog pola Meseca. Planirano je da se modul spusti u blizini kratera Boguslavski.

image