Rusija

Rusija i Kina grade svemirsku bazu na Mesecu

Stanica će biti korišćena za istraživanje topografije, geologije, kao i unutrašnje strukture Meseca, a ona bi trebalo da služi i kao pomoć u daljem istraživanju svemira
Rusija i Kina grade svemirsku bazu na Mesecuwww.globallookpress.com © Aloisio Mauricio

Rusija i Kina pripremile su dogovor o izgradnji Međunarodne istraživačke stanice na Mesecu (ILRS), najavio je premijer Rusije Mihail Mišustin. Projekat će biti otvoren i za druge zainteresovane države, a sama stanica bi trebalo da bude operativna do 2035. godine.

Moskva i Peking "vide veliki potencijal u visokotehnološkim industrijama, uključujući digitalizaciju i istraživanje svemira", rekao je ruski premijer na godišnjem sastanku šefova vlada dveju država.

Mišustin je naglasio da su Rusija i Kina "pripremile za potpisivanje" međuvladin ugovor koji predviđa osnivanje Međunarodne istraživačke stanice na Mesecu. "Ovo je značajan korak za naše države", dodao je on.

Stanicu će graditi ruska svemirska agencija "Roskosmos" i Kineska nacionalna administracija za svemir (CNSA). Ovaj projekat će biti otvoren i za druge zainteresovane partnere, koji teže "promociji istraživanja i korišćenja svemira u mirne svrhe", u skladu sa memorandumom o razumevanju potpisanom između Moskve i Pekinga prošle godine.

Ovaj projekat predviđa formiranje svemirske stanice u Mesečevoj orbiti, kao i baze na njegovoj površini. Očekuje se da će ona raspolagati i sa nekoliko "rovera", preneli su predstavnici "Roskosmosa" i CNSA.

Prema planu koji je predstavio "Roskosmos", Rusija i Kina bi trebalo da pronađu adekvatnu lokaciju za bazu do 2025, dok bi proces izgradnje trajao od 2028 do 2035. godine, kada bi baza trebalo da postane operativna.

Stanica će biti korišćena za istraživanje topografije, geologije, kao i unutrašnje strukture Meseca, a ona bi trebalo da služi i kao pomoć u daljem istraživanju svemira.

Direktor "Roskosmosa" Jurij Borisov izjavio je krajem jula da će se Rusija povući sa Međunarodne svemirske stanice nakon 2024. godine, navodeći da Rusija do tad planira da ispuni obećanja data svojim stranim partnerima.

On je dodao i da Rusija planira da se fokusira na izgradnju sopstvene svemirske stanice. Nekadašnji kosmonaut i direktor proizvođača svemirskih letelica "RSC energija konstrakšn" Vladimir Solovjov rekao je prošle godine da bi izgradnja Ruske orbitalne svemirske stanice (ROSS) mogla da počne već 2028. godine.

image
VV inauguration
banner